Egy fedett, egész évben üzemelő jégpályát építeni önmagában is kihívás, nemhogy egyszerre ötöt. A 2022-re elkészülő budapesti Nemzeti Korcsolyázó Központban pedig pontosan ennyi pályán edzhetnek és versenyezhetnek majd Magyarország és a világ korcsolyázói.

A BORD Építész Stúdió egy jégkocka emlékeztető épületkomplexumot álmodott meg, melyben helyet kap majd egy 400 méteres hosszútávú gyorskorcsolyapálya, és további négy, műkorcsolya, hoki és shorttrack versenyek lebonyolítására alkalmas szabvány versenypálya, 10 ezer fős lelátó, sporthotel, étterem, edzőtermek, és még egy medence is.

A Budapesti Olimpiai Központ területén épülő 70 ezer négyzetméternyi épület irgalmatlan mennyiségű energiát fogyaszt majd, hiszen télen nyáron hűteni kell a pályákat, a 35 fokos kánikulába is. Építészetileg nagy kihívás, hogy az egész komplexumban állandó, 22 fokot biztosítsanak, éppen ezért egy hazánkban teljesen egyedülállónak, és európai szinten is ritkaságnak számító duplahéjú épületet építenek, amit még egy pufferréteg is körülvesz majd. Ez a plusz tér védi majd meg a belső teret a külső hőhatásoktól.

A hatalmas energiaigényű központot igyekeznek majd minél fenntarthatóbb módon ellátni energiával, ezért két hektárnyi napelemet telepítenek a tetjére, és minden hulladékhőt újrahasznosít majd az épület.

„Nagyon összetett, high-tech épületgépészetet igényel, amihez meg kellett találnunk a leghatékonyabb megoldásokat – mondja a tervező. – A jég képzésébe fektetett energia a másik oldalon hulladékhőként jelenik meg, amit szintén hasznosítva működtethetjük például az úszómedencét.”

Ezért is fontos, hogy a mínusz szintre is kerüljenek jégpályák: mélyen a felszín alatt egész évben közel azonosan alacsony hőmérséklet uralkodik, ami jelentősen csökkenti a jégpályák hűtési igényét.- írja a Roadster.

A jégkockát idéző épület visszatükrözi majd a körülötte lévő védett műemléki körnezet patináns épületetit, mint például a Földtani Intézet és a Ligeti-villa, így szinte jégkockához hűen beleolvad majd a környezetébe.

(forrás: Roadster, képek: BORD Építész Stúdió)



Címkék: