Azonnali hatállyal rendeltek el Pécsett hatósági zárlatot a méhállományra vonatkozóan még kedden – írja a szabadpecs.hu. Az intézkedésre a Pécsi Járási Hivatal Agrárügyi Főosztály Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Osztálya szólította fel a méhészeket.

“A közösségi zárlat alatt álló területről tilos állatokat, azok nyerstermékeit, betegségeket terjesztő vagy terjeszthető anyagokat és tárgyakat kivinni (méheket, fiasításos és mézes lépet, virágport, kaptárt, kaptárok belső tartozékát, méhcsaládokat). A területre tilos méheket (dolgozót, anyát, fiasítást) bevinni” – olvasható az oldalon, amire Dömötörfi Család Méhészete reagált felháborodottan a Facebookon:

“Hamarosan Somogysárdon is zárlat lesz, köszönet a permetezőszereknek, amik legyengítették rendesen a családokat és a méhek immunrendszerét. A legyengült méhcsaládok könnyebben kapnak vírusfertőzést is. Könnyebben felüti a fejét a nyúlós költésrothadás bármelyik fajtája, vagy a nozéma is. Amit nem öltek meg a permetezőszerek most azokat a betegségek tizedelik. Csak így tovább permetezőszer gyártók és magyar állam. Majd csak kiírtjuk az összes méhet az országból! (…) Nálunk a faluban van már olyan méhész, akinek 90 családból 1 hónap alatt 48 maradt. Nekünk 132 családból már csak 76-ban vannak méhek. De valószínű, hogy 50 család sem fog maradni! Ma is egy olyan családot zártam végleg be ami még 10 napja tele volt méhekkel. Mai nap 30 db méhecske egy darab anyuka volt 3 fias kereten, méh hullák sehol! Köszönjük!!

Kép forrása: Pixabay

 

A méhész hozzátette, a NÉBIH szombati előadásából kiderült, hogy találtak olyan virágot, ahol egyetlenegy virágban 13 különböző permetezőszer szermaradványát mutatták ki.

“Ennyire felelőtlen gazdát! Na és az ilyen gazda terményét még meg is veszik? Etessük csak tovább a gyerekeinket az egészségügyi határértéket túl nem lépő rovarölőszereket és gombaölőszereket tartalmazó élelmiszerekkel, gabonákkal, gyümölcsökkel. Na és kik állapítják meg, hogy például egy gyümölcsben mennyi az egészségügyi határérték? Vajon miért is halnak meg sokan rákban? Ha mindenkinek jó az alattomos lassú halál, akkor csak permetezgessünk tovább! Hajrá, irtsuk ki a méheket és a jövőjét a gyerekeinknek. Csak így tovább!” – fogalmazott a Dömötörfi Család Méhészete.

A probléma ezzel csak fokozódik, tavasszal ugyanis a napraforgók virágzása idején a magyar méhcsaládok fele veszett oda, konkrét okot pedig azóta sem találtak.



Címkék: