A Hatvan közelében tapasztalható “bűzös légszennyezés” ellen tiltakozó több ezer aláírást juttatott el a város polgármestere a Heves Megyei Főügyészségre csütörtökön. A megyei főügyészség közleményében azt írta: a Hatvan térségében időszakosan terjengő bűz miatt a Heves megyei kormányhivatal illetékes környezetvédelmi szakhatósága eljárást indított.

Ezzel párhuzamosan a Heves Megyei Főügyészség közjogi szakága hivatalból vizsgálja közérdekű kereset benyújtásának lehetőségét is a bűzös légszennyezés megszüntetéséért. Felhívták a figyelmet:

a keresetindítás, ezáltal a bírósági eljárás kezdeményezésének feltétele a bűz forrásának és kibocsátójának azonosítása, ami a közigazgatási szakhatóság feladata.

Ezek ismeretében kerülhet majd csak az ügyészség abba a helyzetbe, hogy a közérdek súlyos sérelmének igazolása miatt egy esetleges perben felhasználja azt a 8139 aláírást, amelyet a hatvani lakosok képviseletében eljáró polgármester átadott.

Mint azt korábban megírtuk, a bűz miatt indult közigazgatási eljárással párhuzamosan, a hatvani rendőrkapitányságon a Hatvan és Lőrinci határán tapasztalható iszapos talajszennyezéssel kapcsolatban környezetkárosítás bűntettének megalapozott gyanúja miatt nyomozás is kezdődött. A nyomozás felderítési szakban van. A járási ügyészség a hatályos eljárási törvény rendelkezései szerint csak a felderített elkövetők rendőrségi kihallgatása után veheti át a nyomozás irányítását.

A megyei főügyészség büntetőjogi és közjogi szakága addig is kapcsolatot tart és együttműködik, hogy a Hatvanban és a város környékén lakókat joggal irritáló állapotok minél hamarabb megszűnjenek.

 

Forrás: MTI
Kiemelt kép forrása: Pixabay



Címkék: