Te is szereted a narancsot és simán megeszel akár kettőt-hármat egy nap? Nem is beszélve a többiekről, akik szintén így tesznek, és idegesít, hogy jó kis illatos narancshéjjal van teli a kuka?
Akkor itt egy tuti megoldás a narancshéj újrahasznosításához: készíts kandírozott narancshéjat!
Hozzávalók:
a megmaradt narancshéj
körülbelül annyi dkg kristálycukor, amennyi narancshéj
víz
Elkészítés:
- lépés:
Érdemes előre gondolkodni fogyasztás előtt, a narancsot alaposan meg kell mosni a szivacs dörzsi felével, meleg vízben, hogy a felületén található szennyeződéseket, esetleges tartósítószer maradványokat eltávolítsuk.
- lépés:
A pucolás során célszerű figyelni, hogy a narancshéjat kisebb, csinosabb, szabályos és tetszés szerinti darabokban húzzuk le, majd aprítsuk fel, lehetőleg úgy, hogy a fehér rész minél vékonyabb legyen.
- lépés:
Az imént előkészített narancshéj darabokat áztasd be, minimum egy napra! Az áztatás során többször kell vizet cserélni, ezt a víz sárga színe is jelzi majd neked, hogy milyen sűrűn.
- lépés:
Az áztatást követően vízből és cukorból készíts szirupot és főzd ebben a héjdarabokat közepes hőfokon és sűrű kevergetés mellett.
- lépés:
Miután megfőttek, szedd ki és forgasd cukorba! (Ez opcionális.)
- lépés:
Egy tálcán, rácson vagy deszkán terítsd szét a darabokat, hogy meg tudjanak száradni. Néhány nap száradás után fogyasztható vagy felhasználható süteményekbe (például püspökkenyérbe).