Ahogyan a divatszakma, úgy a lakberendezés és a kertrendezés divatdiktátorai is minden évben előállnak az új kollekcióikkal. Idén többi között a kültéri nappalik, az asszimmetria, a különböző kultúrákat idéző vibráló színek, a tűztálak, a rendezetlen wabi-sabi és a napelemes kerti dekorok hódítanak majd.

Ha feldobnád a kertet, a teraszt vagy akár a franciaerkélyt, most itt a remek alkalom. Megmutatjuk, melyek lesznek idén a menő kertibútoranyagok, növények, burkolatok, színek, minták, kiegészítők és a térrendezési irányzatok, a többi már csak a te kreativitásodon múlik.

Helyezd át a nappalit a szabadba

Kint és még kijjebb! Ez lehetne az idei év szlogenje, ugyanis a lakberendezők minden lehetséges módon igyekeznek kihelyezni a szabadba az életterünket. Az alfresco stílus már nem csak a mediterrán vidékeken divat, itthon is mindennapossá vált. A beltér és a kültér egybenyitása, összemosása megnöveli a teret és megnyitja otthonunk falait. Ahhoz, hogy szinte egész évben élvezhessük a szabad levegőt, hogy a család valóban be tudja lakni a teraszt és a kertet, érdemes befedni annak egy részét.

Újrapozícionált nyárikonyhák

A kerti konyha nem új keletű találmány, azonban eddig, praktikus okokból, csak a ház oldalába építve tudtuk elképzelni. Ezt most már nyugodtan felejtsük el, ugyanis eljött a kert közepében díszelgő kerti grillek és étkezők ideje. A nagy családi étkezések, a baráti összejövetelek és a kerti partyk ezentúl központi helyet kapnak a kertben, ami ugyan lehet, hogy több szaladgálással jár majd, mire mindent kihordunk a konyhából, de a hangulatot mindenképpen feldobja az újrapozicionálás.

(kép: gardendesign)

Hódítanak a négy évszakos kertek és a szellős füvek

Az év mind a 12 hónapjában gyönyörködhetünk a kertünkben, ha négy évszakosra tervezzük. A természet változása csodálatos, csak ki kell használnunk, hogy a különböző növények, más más időben borulnak lombba, vagy éppen virágba.

A legzordabb téli hónapokban is lehet színpompás az udvar, ha például a képen látható aranylombú törpe kaukázusi jegenyefenyővel, télen virágzó alpesi hangával, vagy a szinte lángoló veresgyűrű sommal ültetjük be.

Tavasztól pedig a légiesség az idei mottó, amihez különböző fűféléket ajánlanak, amik könnyeden mozognak a szélben, ezzel kölcsönözve egy kis élénk játékosságot a kertnek.

(kép: gardendesign)

Wabi-sabi, azaz a tökéletlenség szépsége

A keleti kultúrából indult, és mostanra a kertépítészetet is elérte a wabi-sabi életérzés, ami annyit tesz, hogy meglátni a szépséget a tökéletlenségben. A természet változásának elfogadását hirdeti ez a japán filozófia, ami a természet változásának elfogadását jelenti, vagyis azt, hogy hagyjuk a kertünket kicsit szabadon növekedni, és inkább gyönyörködjünk a folyamatos változásában, mintsem, hogy mindenáron szabályozni akarjuk.

Újra menő a konyhakert

A konyhakertek reneszánszukat élik. Az utóbbi évek trendjeinek köszönhetően, hogy a minél organikusabb, minél bióbb a legjobb, újra divatba jöttek az otthoni konyhakertben nevelt saját termesztésű zöldségek és gyümölcsök. Ma már nem csak a nagyik, hanem a hasközépig érő szakállú belvárosi fiatalok is tartanak egy-egy apró veteményest az erkélyen, vagy akár a tetőn, és milyen jól teszik.

Asszimmetria és keveredés

A stílusok, a formák és az anyagok terén is megengedett a vegyítés. Nyugodtan rendezd el a kerti bútorokat aszimmetrikusan, vagy a ültesd kicsit kuszán a tavaszi virágokat, most nem divat a szigorú rendezettség. Keverd az élénk és vibráló elemeket, a letisztultabb, egyszerűbb darabokkal, és meglátod, hogy létrejön az egyensúly.

(kép: gardenista)

Világ körüli utazás a színek és a minták segítségével

2018 kétség kívül az eklektika jegyeit hirdeti, mind minta, mind színhasználatban. A különböző kultúrák élénk színvilágából válogathatunk idén, így bármikor a riói karneválon, a dzsungel mélyén, vagy az afrikai szavannán érezhetjük magunkat.

A trópusi leveleket és virágokat, a tenger élővilágát, a kagylóval borított strandokat megelevenítő minták mind visszaköszönnek a kerti kiegészítőkön, éppúgy mint a geometriai formák. Idén felejtsük el az évekig uralkodó, visszafogott homok és pasztell színeket, most az élénk vibráló árnyalatoké a terep, amik remekül fel is dobják a kert földszíneit.

 

(kép: atelierrueverte, kj.com)

(kép: gallant and jhones, frontgate)

Mozaik, fapadló, mészkő és gránit

A kültéri burkolatok kombinálásával eredeti stílust érhetünk el. A teraszokon még mindig hódítanak a hajópadlók, de megjelentek a fa hatású kültéri járólapok is a piacon, és a kényelem jegyében erre még akár egy szőnyeg is kerülhet. A kerti járdákhoz használhatunk mediterrán hangulatú mozaikot, de modern és letisztult beton, mészkő vagy gránitlapokat is. A nagyobb zöld területeket, mint amilyen a gyepszőnyeg, érdemes helyenként megtörni egy-egy éles vonalvezetésű járólappal.

(kép: gardenista)

(kép: tlc enteriors )

Kerti design a nap és a tűz jegyében

A fény, a meleg és az energia uralkodik idén a kertben, ehhez pedig a természet erejét használhatjuk. A napelemmel működő dekorvilágítások nem csak mutatósak, de gazdaságosak és környezetbarátak is. A tűz melege pedig a hidegebb napokon melegít, a nyári estéken pedig romantikus hangulatot kölcsönöz. Már nem is kell, hogy beépített kandallónk, vagy tűzrakóhelyünk legyen, ugyanis itt vannak a tűztálak, amiben a legkisebb teraszon is körbeülhetjük a pattogó lángokat.

(kiemelt kép: Frontgate)



Címkék: