Kétségtelenül itt, Sukorón tárul elénk a Velencei-tó legszebb panorámája, a 232 méter magas Bence-hegyről. Vadregényes, nádasokkal és madárrajokkal tarkított káprázatos hely ez, nem csak olyan, mint egy-egy strandja, gondoltad volna?

Hamar rájöttek erre itt a környéken, kedvelt kirándulóhely volt ez már szőlőhegy korában is. 1968-ban aztán végre nem csak egy hatalmas parkolót alakítottak ki, hanem egy kilátót is a hegytetőn, amelyet a közeli Kápolnásnyéken született Vörösmartyról neveztek el. A kilátó mindössze húsz évig létezett. Felépítése után sajnos a karbantartásáról már nem gondoskodtak, így fa részei veszélyessé váltak két évtized alatt, amire egy külföldi turista halála is tanúbizonyságul szolgált. Ezt követően nyilvánították csak életveszélyessé, de helyreállítása helyett a felrobbantása mellett döntöttek.

1988 ősze óta várják a pótlást a helyiek, akik azóta csak a fenti parkolóba járnak romantikázni. A 2014-ben kiírt tervezői pályázat ezért igazán népszerű volt, 156 pályamű érkezett. A szakértő zsűri által kiválasztott első három közül a második nyerte el a helyi választók tetszését (igen, megválaszthatták a velenceiek, melyik épüljön fel!), így a mai napra kiírt átadási ceremónián Kruppa Gábor és Merkel Tamás által tervezett, egyesek szerint nyíló levélkehelyre, mások szerint régi wc csészére hasonlító, 20 méter magas épületén vágják át a nemzeti színű szalagot. Aki vágyik a teraszos toronyépület körülötti herce-hurcáról is olvasni, kattintson ide.

Ez a nyári kép a Flickr-ről van, de hamarosan lövök nektek frisseket!

Mivel a választások évében egy ilyen átadó nyilvánvalóan egyet jelent egy kampánykörúti megállóval, inkább kihagyom a mára meghirdetett eseményt, viszont a hétvégén biztosan letesztelem nektek a várva várt kilátót. Aztán ahogy jön a jó idő, álljatok meg ti is egy félórára a Velencei-tónál, itt megéri!

(Főkép: saját egy októberi kirándulásról)



Címkék: