Tapasztalataim szerint a legtöbben tavasszal szokták a lemosó permetezést alkalmazni, hogy megóvják gyümölcsfáikat az ébredő természet és a kártevők, gombák tömkelegétől. Jó azonban tudni, hogy a késő őszi lemosó permetezés éppen olyan fontos, ha nem fontosabb. A magyarázat erre igen egyszerű: ha megöljük a fatörzsön és ágakon áttelelni akaró gombaformákat és egyéb kártevők petéit, máris kevesebb ellenséggel nézünk szembe tavasszal.

Mikor? Mivel?

Nagy kérdés, hogy pontosan mikor csináljuk? A legjobb időpont erre az, amikor lehullottak a levelek a fákról, hiszen a korábbi levél helye néhány napig tökéletes búvóhellyé válik a kórokozóknak, ahogy a rügyek töve is.

Mi biogazdaságokban is alkalmazható kénnel dúsított Bordói lével permetezünk, amely tökéletes ellenszere minden klasszikus gombabetegségnek: a lisztharmatnak (a kén miatt), peronoszpórának vagy a varasodásnak többek között. Ehhez olajos készítményt is keverünk (vagy már azzal kevert változatot veszünk), mert ez az atkák és rovarok különböző áttelelő formáitól segít megszabadulni úgy, hogy az őket bevonó olajtól megfulladnak.

Rémesen hangzik, de nagy szükség van erre a beavatkozásra, különben a tavaszt permetezéssel lehet tölteni. A mi megfigyelésünk itthon az, hogy amióta ősszel is végzünk lemosópermetezést, a tavaszi után már szinte nem is találkozunk gombabetegséggel a kertben. Ezen felbuzdulva tavaly óta mi már nem csak a gyümölcsfákat permetezzük ősszel és tavasszal, hanem az összes fás szárú növényünket. Így örülhet a kártevő mentesítési akciónknak minden rózsa, a bogyós termésűek, mint a szeder, a málna vagy a ribizli, de még a kerti növényszemetesünk felett ernyőként növő bodzabokor is kap belőle.

Szomszédápoló

Miközben ezeket a sorokat írom, a férjem már készülődik is a munkához. Védőszemüveg, orrot-szájat elfedő maszk és kesztyű nyilvánvalóan kell, előtte még átszól a szomszédoknak is. Ez nem csak azért fontos, hogy tudjanak róla és tegyék, amit jónak látnak (bemenni a házba, bevinni a kutyát), hanem azért is, mert akármennyire is bőven fújja, hogy csak úgy folyjon a növényen (ez fontos!), mindig marad a tartályban rendesen, amit általában az ő gyümölcsfáikra szór. Megjegyzem örömmel, mert kiönteni úgysem szabad a megmaradt permetlevet és ezzel a szomszédi kapcsolat is virágzóbb lesz.

 

(Kép: pxhere.com Creative Commons CCO)



Címkék: