A homok aranyának is nevezett homoktövis, egy valódi vitaminbomba, azonban csak akkor, ha nem ölöd ki belőle a jótékony összetevőket. Sokféle recept létezik a felhasználására, ami ugyan mind finom, de nem mind egészséges. Most megmutatom mi a különbség.
Mint azt már korábban elárultuk a legjobb C-vitamin forrásokról szóló cikkünkben, a homoktövis magasan vezeti a listát. Akár 500-900 milligramm C-vitamint is tartalmazhat 100 gramm homoktövis, ami a napi vitaminszükségletünk többszörösét is fedezi. Ahhoz azonban, hogy valóban élvezhessük is a gyümölcs jótékony hatását, tisztában kell lennünk vele, hogy mik a legjobb felhasználási módszerek. Szóval mielőtt nekiállsz agyba-főbe főzögetni, olvass tovább.
Bemutatkozik a homoktövis
Ez a latinul Hippophae-nak nevezett, az Ezüstfafélék családjába tartozó tövises cserje leginkább Ázsiában elterjedt, de néhány faja Európában is őshonos. A Kárpát-medencében a Hippophae rhamnoides faj a legelterjedtebb.
A növénynek nagy a fényigénye,de jól tűri a hideget, és szinte bármilyen talajon képes megélni, sziklákon, folyómedrekben, de még a homokdűnéken is, innen a neve.
Az általában 3-5 méteresre növő, sűrű bozótot alkotó tövises cserjét mi magunk is nevelhetünk a kertünkben. Arra kell csupán figyelni, hogy mivel kétlaki, így telepítéskor nő és hímivarú egyedeket is kell ültetni. Termést csak a harmadik évtől hoz majd ugyan, viszont akár 30-50 évig is elél.
Fontos tudni, hogy a levelei 4-6 centiméteresek, hosszúkás, lándzsa alakúak és ép szélűek. Ez alapján lehet legjobban megkülönböztetni, más hasonló fajoktól, amikkel gyakran összetévesztik őket, mint például a keskenylevelű ezüstfával, vagy a mérgező termésű tűztövissel.
Mitől olyan szuper a homoktövis
A homoktövis narancssárga, bogyós termése, mely augusztus végétől terem, egészen az első fagyokig begyűjthetőek. Kifejezetten jót tsz neki, ha megcsípi a dér, mert akkor kellemesebb, édesebb íze lesz. A fogyasztása erősíti az immunrendszert, lassítja az öregedést. Magas c-vitamin tartalma miatt, remek ellenszere a megfázásos megbetegedéseknek.
A savanykás ízű gyümölcs speciális zsírsav-összetételének köszönhetően fokozza az anyagcserét, csökkenti a vér koleszterinszintjét, és még az érelmeszesedést is lassítja. Gyulladáscsökkentő és hámosító hatása miatt felhasználják sebgyógyításra alkalmas krémekhez. E-vitamin és esszenciális zsírsavtartalma révén pedig remek összetevője a kozmetikumoknak.
Hogyan használjuk fel úgy, hogy megőrizzük jótékony hatásait
Az első számú szabály, hogy ha egészségünk érdekében, magas flavonoid -, vitamin- és ásványianyag-tartalma miatt szeretnék fogyasztani, akkor nyersen kell felhasználnunk. Készíthetünk belőle smoothiet, gyümölcslevet, gyümölcsszószt, olajat, de fontos hogy ne érje hőkezelés.
Bár a homoktövisből készülő lekvár, kompót, zselé, bor és likőr is finomak, ezek azonban csak élvezeti értékkel bírnak, de nem leszünk tőlük egészségesebbek, ugyanis a főzés során a vitamintartalma szinte teljesen elvész.
A bioboltokban és patikákban kaphatunk homoktövislevet, szárított és őrült bogyót, vagy akár olajat és a leveléből készülő teát is, de a termése otthon is egyszerűen felhasználható. Akkor tudjuk megőrizni az értékes összetevőket, ha a nyers bogyókból kipréseljük a gyümölcshúst, és azt adjuk a különböző ételekhez, vagy egészben leturmixolva, átszűrve használjuk fel.
A savanykás gyümölcsvelőt mézzel a legjobb édesíteni, és bármilyen frissen préselt idénygyümölcs levével összekeverve isteni italt kapunk. Ha pedig az édesített gyümölcspépet joghurthoz, tejszínhez vagy akár mascarponéhoz adagoljuk, akkor szuper egészséges pohárdesszertet tálalhatunk.
A jó hír, hogy amíg főzéssel elveszti a vitamintartalmát, addig a fagyasztással csupán 5-10 százalékkal csökken. Így egy egészséges reggeli smoothyba, más idénygyümölcsökkel együtt, egy marék fagyasztott homoktövist is turmixoljunk össze, így biztosan erős immunrendszerrel indulunk neki a hideg, téli napoknak. Ha szeretnél még többet tenni az egészségedért, akkor olvasd el az echinaceáról és a ginkgo bilobáról szóló cikkeinket is.
kiemelt kép: pixabay