Te is szereted a narancsot és simán megeszel akár kettőt-hármat egy nap? Nem is beszélve a többiekről, akik szintén így tesznek, és idegesít, hogy jó kis illatos narancshéjjal van teli a kuka?

Akkor itt egy tuti megoldás a narancshéj újrahasznosításához: készíts kandírozott narancshéjat!

 

Hozzávalók:

a megmaradt narancshéj

körülbelül annyi dkg kristálycukor, amennyi narancshéj

víz

 

Elkészítés:

  1. lépés:

Érdemes előre gondolkodni fogyasztás előtt, a narancsot alaposan meg kell mosni a szivacs dörzsi felével, meleg vízben, hogy a felületén található szennyeződéseket, esetleges tartósítószer maradványokat eltávolítsuk.

  1. lépés:

A pucolás során célszerű figyelni, hogy a narancshéjat kisebb, csinosabb, szabályos és tetszés szerinti darabokban húzzuk le, majd aprítsuk fel, lehetőleg úgy, hogy a fehér rész minél vékonyabb legyen.

  1. lépés:

Az imént előkészített narancshéj darabokat áztasd be, minimum egy napra! Az áztatás során többször kell vizet cserélni, ezt a víz sárga színe is jelzi majd neked, hogy milyen sűrűn.

Áztatás – legalább egy napig

  1. lépés:

Az áztatást követően vízből és cukorból készíts szirupot és főzd ebben a héjdarabokat közepes hőfokon és sűrű kevergetés mellett.

Szirup készítése – vízből és cukorból

Főzés – közepes hőfokon, sűrű kevergetés mellett

  1. lépés:

Miután megfőttek, szedd ki és forgasd cukorba! (Ez opcionális.)

Forgasd cukorba, ha így szereted

  1. lépés:

Egy tálcán, rácson vagy deszkán terítsd szét a darabokat, hogy meg tudjanak száradni. Néhány nap száradás után fogyasztható vagy felhasználható süteményekbe (például püspökkenyérbe).



Címkék: