Kínai turnézása után Lengyelországba viszik a holland Daan Roosengaarde által tervezett szmogmentesítő tornyot – írja az Inhabitat. A világ első szmogporszívójaként emlegetett légtisztítót először Rotterdamban állították fel, később Pekingben teljesített szolgálatot, február 16-túl április 15-ig pedig a krakkói Jordan Parkban fog fellépni a légszennyezés ellen. Az építmény hét méter magas, megújuló energiaforrásokból fedezi a működéséhez szükséges áramot és óránként 30 000 köbméternyi levegőt tisztít meg.

A szerkezet úgy működik, hogy felül beszívja a szmogot, majd az oldalnyílásokon kifújja a megszűrt levegőt. Eközben mindössze körülbelül 1 400 wattnyi áramot használ, vagyis annyit, mint egy átlagos boiler. A tervezők ráadásul még a toronyban tárolt melléktermékeket is hasznosítják: a felhalmozódott szénrészecskéket összetömörítik, és mindenféle apró szuveníreket, ékszereket készítenek belőlük.

Fotó: Europress

 

A szmogporszívó nagyon jól fog jönni Lengyelországnak, az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint ugyanis Krakkó egyike az EU  legszennyezettebb városainak. A város levegőminősége gyakran rosszabb, mint Pekingben vagy Los Angelesben, a részecskeszennyezés hatszor nagyobb, mint amit a nemzetközi biztonsági szabvány határértéknek jelöl meg.



Címkék: