Ma van a vizes élőhelyek világnapja. Ez alkalomból Betti kolléganőm készített egy ragyogó összeállítást arról, hogy min kellene elgondolkodnia az emberiségnek e jeles nap kapcsán, milyen veszélyekkel jár e sajátos élőhelyek visszaszorulása. Most azt javaslom, nézzünk a szemébe egy-két veszélyeztetett növénynek. Ha megismerjük őket, talán könnyebb lesz nem elfordítani a fejünket a problémától. Különleges, esetenként védett, és nem mellesleg gyönyörű őshonos növények következnek Magyarország kiemelt vizes élőhelyeiről.

Szibériai nőszirom (Iris sibirica)

Ez a kecses, elegáns, 50-80 cm magas nősziromfaj Magyarországon például a Gödöllői-dombság üde tölgyerdőiben, lápréteken, láperdők szélén, nedves réteken él. Sötétlila virágai májusban és júniusban nyílnak. Finom megjelenése dacára a vele való közelebbi kapcsolat (magyarán a begyűjtése) ellenjavallt: egyrészt mérgező, másrészt Magyarországon védettséget élvez, eszmei értéke 10.000 Ft.

Pozsgás zsázsa (Lepidium cartegilaginaeum Thell)

A szikes legelők növénye, szára 20—30 cm magas, elágazó. Levelei szárazság- és sótűrésre rendezkedtek be, vastagok, húsosak, bőrneműek. Virágai fehérek, a hajtások felső részén nyílnak.

Legközelebbi rokonsága a káposztafélék családja, amely igen gazdag haszonnövényekben: fogyasztjuk őket konyhakerti zöldségként vagy takarmányként (a káposztákon kívül a brokkoli, a karfiol és a retek is káposztaféle), de használjuk őket gyógy- vagy fűszernövényként is (mustár, torma). A pozsgás zsázsa például gyógynövényként ismert: virágzó leveles hajtása (Lepidii cartilaginei herba) baktériumölő hatású, teáját mandulagyulladás kezelésére, influenza megelőzésére használhatjuk.

Tündérfátyol (Nymphoides peltata)

Magyarországon a Duna, a Tisza, a Dráva holtágaiban, valamint a Tisza-tóban él ez a bájos kis vízinövény. A Tisza-tó sarudi oldalán Európa egyik legjelentősebb tündérfátyolmezeje található.

Síkvidéki, meleg, álló vagy lassú folyású, sekélyebb vizeket, napos élőhelyet szeret. Az iszapban gyökerezik, innen ereszti fel hosszú szárú leveleit és virágait. A levelek a tündérrózsáéira hasonlítanak, szív alakúak, 5-10 cm-esek. Csodaszép, rojtos szélű, sárga virágai rövid életűek, de egész nyáron folyamatosan nyílnak.

Magyarországon védett, eszmei értéke 5000 Ft.

Sziki őszirózsa (Tripolium pannonicum subsp. pannonicum)

Nem mérnöki feladat kitalálni, hogy az eleve csodálatos őszirózsa rokona (pontosabban spp., azaz subspecies, vagyis alfaj), egészen pontosan a pozsgás őszirózsáé. (A régi nevezéktan szerint az ő latin nevük is Aster volt, mint a dísznövényként ismert őszirózsáké.) Latin neve mutatja azt is, hogy Magyarországon őshonos. Főként a Balaton és a Velencei-tó partvidékén, valamint az Alföld nedves és szikes rétjein él. A Velencei-tó környékén dísznövényként ültetik is. Nagy túlélő, kiválóan alkalmazkodik a szélsőséges vízviszonyokhoz, mégpedig úgy, hogy magasabb vízállású helyeken akár egy méter magasra is megnő, szikes területeken és legeltetett réteken viszont 10-20 centisen „lapít”. Természetesen simán kibírja az időszakos kiszáradást és a vízborítottságot is.

Kinézetre le se tagadhatná rokonságát: szárai csak a felső szakaszon ágaznak el, ott viszont sűrűn, rövid hajtásokkal. Levelei közül az alsók hosszú nyelűek, inkább lándzsára emlékeztetnek, a feljebb növők száron ülők, szálasabbak. Ibolyáskék vagy lila, ritkábban fehér virágai június és szeptember között nyílnak.

Magyar sóvirág (Limonium gmelinii ssp. hungaricum)

A Hortobágy és általában a tiszántúli puszták egyik legjellegzetesebb évelő virágos növénye, nyáron képes lilára festeni az egész horizontot.

Az ólomgyökérfélék családjának tagja, s mint ilyen, halofiton életmódú, azaz remekül alkalmazkodott a száraz, magas sókoncentrációjú élőhelyekhez. Külleme is ennek megfelelő: középmagasra nő (20–60 cm), kemény szárán nem, csak hajtásain tart leveleket, azok is vastagok, bőrszerűek. Lila színű, sok virágú bugái júliustól szeptemberig nyílnak. Szárazvirág-kompozíciókban gyakran megjelenik, de nemzeti parkokból, védett területekről azért ne szedjük le.

A Ramsari Egyezmény hatálya alá eső magyarországi vizes élőhelyekről itt olvashatsz részletesebben.



Címkék: