Három év. Ennyi kellett ahhoz, hogy önkéntesek megtisztítsák a mérhetetlen mennyiségű szeméttől, az indiai Versova partszakaszt. És a természet azonnal reagált is az áldozatos munkájukra, ugyanis 20 év után újra újszülött teknősök árasztották el Mumbai homokos partját.

(kép: freepressjournal)

Az Egyesült Nemzetek szerint ez volt a világ eddigi legnagyobb parttisztító akciója, amit még 2015-ben egy helybéli jogász, Afor Shah indított el. Azt hiszem, nem sokan mondhatják el magukról, hogy visszaadták egy fajnak az élőhelyét. Neki és az évek alatt a parttakarításhoz csatlakozó önkénteseknek bizony sikerült.

(kép:dnaindia)

Az Olive Ridley tengeri teknősfaj egykor minden évben Mumbai tengerpartjának homokjába rejtette el a tojásait, amíg azt az emberek által kibocsátott, végtelen mennyiségű hulladék szépen lassan el nem lepte. Jobb helyeken csak bokáig ért a szemét, de egyes részeken másfél méteres magasságban tornyosult.

(kép: indianexpress)

Nem csoda, hogy a teknősök, és persze minden egyéb állat is teljesen kiszorult a térségből. Afroz Shah megelégelte ezt, és önkéntes akciót szervezett, aminek köszönhetően, a három év alatt 5000 tonna szeméttől tisztították meg Versova strandját.

(kép: care2)

Majd március végén, 20 hosszú év után, újra előbújtak a kis teknősök a homok alól, és közel százan célba vették az Arab-tenger hullámait, ahova végre akadálytalanul el is juthattak, a tiszta parton keresztül. Afroz Shah történelmi pillanatnak nevezte a teknősök visszatérését, ami rávilágít, hogy minden fáradtságot megér a tengerek élővilágának megóvása.

(kiemelt kép:wikimeadia)



Címkék: