Nyáron, amikor sokat vagyunk a szabadban és az ablakok, ajtók is gyakrabban vannak nyitva, az élővilág pedig őszig kihasználja a jó időt az életre,  elkerülhetetlenek a mindenféle csípések. Kisebb-nagyobb gumók, foltok, dudorok, piros, vörös, rózsaszín huplik tarkítanak, amikről nem mindig tudjuk, hogy mi okozta. De ebben segít a nagy csípéshatározó!

A Brightside zseniális válogatása a legjellemzőbb rovarok csípéseit és formáját mutatja be, amihez egy rövid leírás is jár a tünetekről és a teendőkről. A következő csípések nagy részével találkozhatunk a kertben, de ahol állat van, ott még bővebb a kör. Az ágyi poloska meg szezontól független mumus, azt sem árt megismerni.

Elsőnek itt a kullancs, ami kicsit kakukktojás, hiszen ha megtörtént az aktus, a csípéssel együtt valószínűleg magát az állatot is felfedezzük. A csípés viszket és piros, az állat meg ott szívja a véredet a közepén. A kullancsokról itt írtunk bővebben, az általuk terjesztett betegségek elkerüléséről és a csípés kezeléséről pedig itt olvashatsz. A legfontosabb, hogy ne használj semmilyen krémet vagy olajat a kiszedéséhez, mert akkor belédköpi az összes kórokozóját is, de talán ez a módszer már lassan kikopik a köztudatból.

Forrás: brightside.me

Apró piros pontokat hagy maga után a tetű. Szúnyogcsípésnek tűnhetnek, de főleg a hajas fejbőrön jelennek meg, de háton, a hason és a végtagokon is bőven előfordulhatnak, néhány centi távolságra egymástól. Súlyos betegségeket okozhatnak, fontos hogy mielőbb megszabaduljunk tőlük.

Forrás: brightside.me

Ez a légyszerű állat itt egy bögöly. Ha nem tartunk otthon állatot, akkor vidéki kirándulások, település közeli séták alkalmával futhatunk vele. Nem szeretjük. A nagy kövér légyre hasonlító bögöly fájdalmasat harap és a véredre szomjazik. A csípés után először egy kis vörös, kb. 1 mm-es folt jelenik meg, ami később megduzzad és elkezd viszketni. A bögöly sokféle betegségeket hordoz, de elsősorban a szarvasmarhákat támadják meg az emberek helyett.

Forrás: brightside.me

A hangya ezekben a hetekben mindenhol ott van. A kertben, a lakásban, mindenhol.  A csípésük nem veszélyes, kivéve a tűzhangyát, de velük nálunk nem kell számolni. A csípéseik pattanásokhoz hasonlítanak, hosszú ideig viszketnek és a a harapás pillanatában égő fájdalmat érzünk, mintha forró vizet csöppentettek volna a bőrünkre.

Forrás: brightside.me

Bemutatkozik a bolhacsípés, ami könnyen összekeverhető allergiás tünetekkel, vagy a szúnyogcsípéssel. A nagy különbség, hogy ezek a rovarcsípések sokkal fájdalmasabbak és a viszketés is sokkal kínzóbb. A bolhák általában a lábainkat támadják, gyakran éjjel eszik körben az áldozat bokáját. Ne 1 db csípést keressünk, hanem többet egymás mellett, a vörös foltok közötti távolság általában 0,5 és 1 cm között van. A bolhák számos komoly fertőzést átadhatnak, szabaduljunk meg tőlük mihamarabb: a háziállatok bolhairtása és alapos takarítás általában elég.

Forrás: brightside.me

Régi jó barátunk, a szúnyog. Minden nyáron minden gyerek tele van a csípéseivel, van akinek gumós lesz, van akinek csak viszketős, de mind elvakarjuk, lehetőleg jó véres sebesre. Piros kerek folt, kis dudorral a közepén és marhára viszket, leginkább magányosan, ez a szúnyogcsípés. Ha nem szeretünk vakarózni, akkor inkább a szabadban tartózkodás előtt fújjuk be magunkat valamivel, ami elriasztja ezeket a vérszívókat.

Forrás: brightside.me

A darázscsípés a veszélyesebb csípések között van, hiszen aki allergiás rá, komoly anafilaxiás sokkot kaphat már egyetlen csípéstől is. A megszúrt terület gyorsan vörösessé és duzzadttá válik, fáj és ég, később rettenetesen viszket. Vérezhet is.  A darázs ráadásul többször is megcsíphet, jobb ha távol tartjuk magunkat tőle.

Forrás: brightside.me

A méhcsípés hasonló a darázs okozta csípéshez. A bőr vörös lesz és duzzadt, égő, éles fájdalom jelentkezik, majd súlyos viszketés, viszont a csípésben marad a méh fullánkja. Ha nem vagyunk allergiásak, akkor nekünk nem okoz gondot, csak a méheknek, aki a csípést követően elpusztul.

Forrás: brightside.me

És a rettegett mumus, a lódarázs.  A megcsípett terület és környéke vörös lesz és komolyan beduzzad, a csípése helye nagyon fájdalmas, rosszabb mint a szimpla darázsé. Ha sok a lódarázs a kertben, valószínűleg fészek van a közelben, aminek irtása szakember feladata, ne álljunk neki mi magunk!

Forrás: brightside.me

A fenti rovarok csípése esetén a legfontosabb, hogy figyeljünk az áldozat reakcióira. Ne kalcium tablettával bohóckodjunk, ha a csípés után nem csak helyi tünetek jelentkeznek, hanem eszméletvesztés, összeesés, duzzanatok, csalánkiütések testszerte, akkor azonnal mentőt kell hívni! Az orvosok ilyenkor antihisztamint, kortikoszteroidot, vagy adrenalint alkalmaznak. Ha viszont szimplán a viszketést kell enyhítenünk, remekül működik a salvus víz, a teafaolaj és az alkohol (külsőleg) is.

Kiemelt kép: kfoods.com



Címkék: