Pár hét és itt az államalapítás ünnepe, amit minden évben, hatalmas tüzijáték koronáz meg országszerte. Már javában folyik a készülődés minden magyar városban és faluban, az augusztus 20-ai ünnepségre, Cegléden sincs ez másképp, csakhogy ott idén rendhagyó lesz a buli.

A kutyatartók hatalmas örömére elmarad a tüzijáték, és helyette lézershow zárja majd a nemzeti ünnepet, így Cegléden és környékén, nem kell majd az ijedtükben elszökött ebek után kutatni. Ugyanis augusztus 20-án és Szilveszterkor tűnik el a legtöbb kutya.

Ennek nagyon egyszerű a magyarázata, ugyanis a félelem a zajtól, egy teljesen természetes reakció az állatok részéről. A legtöbb kutya számára a tűzijáték szokatlan, nagyon erős hangjai veszélyforrást jeleznek, ezért gyakran igen heves rettegéssel reagálnak a váratlan és számukra különösen fülsiketítő zajokra. „Kedvenceink ezeket a zajokat – tekintettel arra, hogy nem tudják semmihez sem társítani – úgy élik meg, hogy a zaj minden felől jön, és nincs hova bújni előle. Így az állat könnyen kezelhetetlenné válhat, kiszabadulhat a nyakörvből, elszabadulhat a pórázról. Ne tegyük ki ennek a kutyánkat!“ – írja a Háziállat.hu.

(kép:flickr)

Viszont mivel Cegléden számtalan építkezés és renoválás folyik jelenleg, így rengeteg épület fel van állványozva. Ezért a városvezetés, a katasztrófavédelem és a pirotechnikai szakemberek megbeszélést tartottak a kérdésben, és úgy döntöttek, hogy biztonsági okokból, az idei tüzijáték elmarad, és helyette az épp oly látványos lézershow zárja majd az ünnepi programot.

Ki tudja, lehet hogy ezzel hagyományt teremtenek, és a kutyabarát városok a jövőben szintén áttérnek majd a lézershowra. Ha te olyan helyen leszel majd  augusztus 20-án a kutyusoddal, ahol ki lesz téve a tüzijáték veszélyeinek, olvasd el a korábbi cikkünket, amiből kiderül, hogyan teheted számára biztonságossá és elviselhetővé a hatalmas égi fényjátékot.

(kiemelt kép: goodfreephotos)



Címkék: