Két magyar lány gondolt egyet, és nekilátott, hogy megmente a tengerek és óceánok vizét. Tóth Móni és Szomolányi Szandra, az Undersea Bikini ötletgazdái, bár nem divattervezők, az utóbbi éveket mégis fűrdőruhák megálmodásával töltötték, méghozzá környezetbarát, újrahasznosított tengeri hulladékból gyártottakéval.

Móni és Szandra hosszú évek óta barátok, és közös utazásaik során elkeserítette őket a tengerek és óceánok kritikus állapota, miszerint mindenhol szeméthegyek borítják a strandokat, pusztulnak a korallzátonyok, és kihaló félben vannak a teknősök. Mindezekért pedig az emberek álltal előállított rengeteg műanyag hulladék a felelős, ezért úgy döntöttek nem názik tovább tétlenül, hanem megpróbálják hasznosítani a tengeri hulladékot.

Önkéntes búvárok által felhozott szemétből készítik a bikiniket, amiket ők maguk terveznek, és Szolnokon varratnak. Egy egész vállalkozást építettek fel a semmiből, azzal a céllal, hogy minél több szemetet felhozassanak a tengerek fenekéről, valamint hogy csökkentsék a környezetbe kerőlő hulladék mennyiségét.

Éppen ezért az Undersea Bikiniket időtálló, műanyag hulladékból készült alapanyagból gyártyák. „Az anyag, amivel dolgozunk nemcsak újrahasznosított, de újrahasznosítható is, ezzel is csökkentve a világ szemétmennyiségét”- nyilatkozták a Forbesnak.

Webáruházukon keresztül értékesítik a bikiniket, megrendeléseiket főként Magyarországból, Németországból, Ausztriából és Amerikából kapják, de érkezett már Dubaiból, Dániából, Görögországból és Spanyolországból is.

A fürdőrucikat 50-70 euróért lehet megvásárolni, és van olyan darab köztük, melynek bevételének 10 százalékát egy teknősrehabilitációs központot támogatnak.

(képek: Undersea Bikini)



Címkék: