A Balatonon csak a strandszezon ért véget, kirándulni most érdemes csak igazán a tó körül. Ősszel ugyanis még szebb a táj, mint nyáron, hiszen a turistákat felváltják a vízimadarak, a nyári hőguta helyett megérkezik az őszi szél, amiben csak úgy hasíthatunk egy vitorlással, és bár a lángosos bódé bezárt, helyette jókat ehetünk a szüreti fesztiválokon egy pohár kellemes balatoni bor kíséretében.

Szóval most adunk pár tippet, hogy merre érdemes indulni a tó körül egy napsütötte őszi hétvégén.

Most kel csak igazán életre a tó

Mikor a táj elcsendesedik, előmerészkednek az állatok, és nem csak a Balaton vize, de a tavat körülvevő nádasok, halastavak, a Kis-Balatonon és a Marcali-víztároló is életre kel.

(kép: bfnp)

Ha szívesen megismernéd a Balaton térségének , indulj felfedező útra. Az északi parton a Balaton-felvidéki Nemzeti Park vár, a délin pedig a Kis-Balaton, hogy bepillantást engedjen a vadon élő állatok izgalmas világába. A Fenékpusztai Madárgyűrűző és Repatriáló Állomáson a madárkunyhó és Búbos vöcsök tanösvény vár rád, hogy bemutassa a helyi madárvilágot.

A túrázás szerelmeseinek ajánljuk a tó körüli többi izgalmas tanösvényt is, Csopakon, Keszthelyen, Tihanyban, a Káli- és a Pécselyi medencében és Siófokon is barangolhatsz egy jót a természetben. Vagy felfedezheted a környékbeli barlangok egyikét, mint a Csodabogyós-barlangot Balatonedericsen, a füredi Lóczy-barlangot vagy akár a Tapolcai-tavasbarlangot.

(kép: bfnp)

Két keréken a tó körül

Ha még aktívabb pihenésre vágysz, akkor szuper bicikli túrákat tarthatsz, a part menti, több mint 200 kilométer hosszú balatoni kerékpárúton. Sokkal kellemesebb ilyenkor tekerni, mint a nyári hőségben. Két-három nap alatt akár körbe is bringázhatod a Balatont, de rövidebb távra is benevezhetsz. Könnyen átjuthatsz biciklivel a túlpartra, Fonyód és Badacsony, valamint Szántód és Tihany között, de arra figyelj, hogy már az őszi menetrend szerint közlekednek a kompok.

(kép: pxhere)

De ha ez a 200 kilométer nem volt elég, most már vígan elbringázhatsz a Balatontól akár egészen a Fertő tóig. A “Kastélytól kastélyig” elnevezésű turisztikailag kiemelkedő kerékpárútvonalat nyáron adták át, és Keszthelyről indulva, Hévizen, és Celldömölkön át egészen Fertődig tekerhetsz. A 130 kilométeres szakaszt pedig ahogy a neve is mutatja, kastélyok és várak szegélyezik.

A vízben és a vizen is pihenhetsz

Ha elfáradtál a biciklizésben és túrázásban, pihend ki magad valamelyik termálfürdőben. Akár Hévízen, Siófokon vagy Zalakaroson is lubickolhatsz egyet a kellemesen meleg, ráadásul gyógyhatású termálvízben. Hidegebb őszi napokon ez a lehető legjobb program, hogy kipihend a munka fáradalmait.

(kép: wikipedia)

De ha otthon hagytad a fürdőruhádat a víz felszínén is feltöltődhetsz, ugyanis az őszi szél ideális egy kellemes balatoni vitorlázásra. Nyugi, ez nemcsak a hajótulajdonosok kiváltsága, bérelni is tudsz egy vitorlást, akár kapitánnyal együtt is, ha nincs jogsid. Csodálatos napot tölthetsz a tó vizén, és kiköthetsz bármelyik kikötőben egy kellemes ebédre.

Szüret nélkül nincs őszi Balaton

Az ebédet akár egy szüreti fesztiválon is elköltheted, ugyanis a gasztronómia és borok szerelmeseit számtalan szüreti felvonulás és fesztivál várja a tó körül, szeptemberben és októberben. Először Kilitiben, aztán Nagyvázsonyban, majd Füreden, és végül Zánkán mulathatsz egyet. 

(kép: pexels)

De nemcsak szüretkor érdemes beiktatni a borkóstolást a programodba, hiszen az északi parton szinte egymást érik a borospincék, ahol isteni szőlőket és borokat ismerhetsz meg. A csopaki, a badacsonyi, a paloznaki vagy a badacsonytomaji szőlőtőkék között sétálgatva, garantált a kikapcsolódás.

Naplemente a magasból

Úgy tudod még tovább fokozni a páratlan élményt, ha a naplementét valamelyik kilátóból nézed végig, ahonnan belátni az egész arany fényben úszó tavat. A boglári Gömbkilátóból, a siófoki Víztoronyból, a fonyódi Várhegyi Széplátóból,  a balatongyöröki Szépkilátóból, és a Tihanyi Apátság magasodó fali mellől is lenyűgöző a látvány.

(kiemelt kép: wikipedia)



Címkék: