Budapest után a 23 magyar vidéki várost tömörítő Megyei Jogú Városok Szövetsége (MJVSZ) is csatlakozott az Under 2 klímavédelmi koalícióhoz – írta az MTI. A szövetség tagjai 2023-ig mintegy 100 milliárd forint értékben hajtanak végre a klímavédelmet szolgáló beruházást, korszerűsítést.

A városok egyebek mellett megújuló energiaforrást használó távfűtési rendszereket építenek ki és napelemparkokat létesítenek. A közösségi közlekedés korszerűsítésére gázüzemű buszokra cserélik járműveiket, az elektromos autók használatát ösztönző töltőállomásokat és elektromos kerékpárhálózatot hoznak létre. Az önkormányzati tulajdonú épületeket szigetelik, lecserélik a nyílászárókat és korszerűsítik a fűtést.

Emellett döntöttek arról is, hogy hat dunántúli város (Kaposvár, Tatabánya, Zalaegerszeg, Dunaújváros, Veszprém és Szombathely) létrehoz egy parkot, ahol képesek lesznek közösen tárolni a napelemek által megtermelt energiát.

A megyei jogú városokban kétmillió ember él, és az ezeket tömörítő MJVSZ a jövőben élharcosa kíván lenni a klímavédelemnek. Az MJVSZ vezetői szeptember 12-én, az egyesült államokbeli San Franciscóban megrendezett klímacsúcson írták alá csatlakozásukat az Under 2-hoz.

A 2015-ben alakult nemzetközi klímavédelmi szövetség tagjai vállalják, hogy 2050-re 80 százalékkal csökkentik az üvegházhatást okozó szén-dioxid-kibocsátásukat az 1990-es évek értékeihez képest.

 

Kiemelt kép: PixabayCímkék: