Kö…rnyezetszennyező. Miért mégis mire gondoltál?

Most tarthatnék kiselőadást a dohányzás káros hatásairól, vagy fejtegethetném személyes sérelmeimet, hogy mit képzel, aki engem a cigifüstjének kikerülhetetlen belélegzésére kényszerít az utcán. Felőlem mindenki úgy rövidíti le a saját életét, ahogy akarja, de az enyémről majd én gondoskodom, köszönöm szépen.

Senki füstjéből nem kérek. Most nem erről lesz szó, hanem a cigaretta el nem szívható részének, a csikknek környezetszennyező hatásairól.

Mi van a csikkben és mennyi idő alatt bomlik le?

A cigi nagyrészt szárított dohányból és papírból áll, ugyebár. De mivel ezek közül mindegyik anyag füstje káros belélegezve, feltalálták a füstszűrőt, így feltételezések szerint nem az összes káros anyag jut be a tüdőbe, hanem -a legjobb esetben is- csak a nagy része. A füstszűrők hatékonyságát sokan megkérdőjelezik. Na most a szűrő anyaga cellulóz-acetát, ami egyfajta műanyag és a természetben nagyon-nagyon lassan bomlik le. Környezeti tényezőktől függően jó pár hónaptól kezdve akár több mint 10 évig is tarthat, míg lebomlik.

Alig léptem ki a kapun…

Egy a dohányzásból származó hulladékok mennyiségének csökkentését célzó amerikai kampánykiadványban nagyon érdekes adatokat olvashatunk. Egy toxikológiai vizsgálatra utalva azt írják, hogy a cigarettákban 4500-nál is többféle vegyi anyag található. Ezek között olyan fincsi mérgező anyagok vannak, mint a nikotin, hidrogén-cianid, policiklusos aromás szénhidrogének, ammónia, formaldehid, aceton stb. Ezen felül maradhatnak a cigiben a dohány termesztéséhez használt gyomirtók, rovarirtók, gombaölő szerek és rágcsálóirtók maradványai is. De ha még ez sem lenne elég, nehézfémek is fellelhetők a dohánylevél-zúzalékkal töltött halálrudacskákban, pl. arzén, ólom vagy kadmium. Fincsi!

A 4500 anyag közül számos bizonyítottan rákkeltő. De ez mondjuk nem újdonság. Akik szívják, azok általában tudják, milyen következményei lehetnek a dohányzásnak (ha máshonnan nem is, a csomagoláson lévő elrettentőnek szánt képekről). Arra viszont miért nem gondol senki, hogy ezek az anyagok a csikk eldobásával a környezetbe, talajba, élő vizekbe stb. jutnak és a növény és állatvilágra egyaránt rettentő káros hatással vannak? Arról nem is beszélve, hogy a gyerekek és házi kedvencek is elfogyaszthatják véletlenül a szétszórt színes apró szivacsokat és súlyos mérgezést szenvedhetnek.

Egy korláton árválkodó cigisdoboz figyelmeztet egy sor szörnyűségre, amit a dohányzás okoz

A már emlegetett kiadvány a San Diegói Egyetem néhány kutatási eredményét is bemutatja. Ezek szerint már négy napnyi úszkálás csikkel szennyezett vízben (1 csikk/liter koncentrációjú) halálos dózis mind az édesvízi, mind sósvízi halak számára. A kutatók több esetet is vizsgáltak: használt füstszűrő kevés dohánnyal, használt füstszűrő dohánymaradék nélkül, meggyújtatlan füstszűrő dohány nélkül. Mindhárom esetben arra jutottak, hogy a víz, amiben ezek áztak, mérgező lett, de mind közül a legmérgezőbb az elszívott csikk volt dohánymaradékkal.

Csupa méreg, mégis majdnem mindenki úgy szórja szét, mint ahogy a fűmagot kéne

A Keep America Beautiful nevű szervezet felmérése alapján a megkérdezett amerikai dohányosok 77%-a nem is tartja szemétnek a cigicsikket. Különben megfigyeléseim alapján én is erre jutottam. Más magyarázat nem lehet, csak az, hogy mindenki, aki eldobja a csikket, az úgy gondolja, hogy az majd magától belemászik egy kukába, de a tuti módszer, ha busz/villamos alá dobjuk, mert ott minden bizonnyal fekete lyukak vannak, amik egész egyszerűen elnyelik a csikkeket.

A képen egy villamos alatti fekete lyukat figyelhetünk meg, csak most éppen valamiért nem működik

Korábban hírt adtunk róla, hogy a cigarettacsikkek már a leggyakoribb óceáni hulladékok közé tartoznak.

“A szűrőkből származó anyagok az állatokban is felhalmozódnak, az Ocean Conservancy nevű nonprofit szervezet adatai szerint a tengeri madarak 70 és a tengeri teknősök 30 százalékában mutathatóak ki a veszélyes vegyületek.”- írtuk.

Mindez azért, mert abba az illúzióba ringatnak a füstszűrők, hogy kevesebb káros anyag jut a szervezetbe, miközben, hasonlóan eredményes, mint egy szakadékba ugrani egy túl hosszú bungee-kötéllel. A végeredmény ugyanaz. De legalább ha eldobálják a füstszűrőt, másoknak is rossz lehet…

Ha van kuka, akkor sem sikerül mindig beletalálni

A csikkekből kioldódó mérgek a talajba jutnak, vizekbe oldódnak. Azokba a vizekbe, amik az életet jelentik minden földi élőlény számára. És, ha még nem elég, hogy mindent és mindenkit megmérgeznek a dohánytermékek, a még parázsló csikkek pofonegyszerűen tudnak több ezer hektárt megsemmisítő erdőtüzeket indítani. Ezeket a tüzeket talán nem kell bemutatni. Elpusztítanak mindent, ami az útjukba kerül, legyen az élő vagy holt, ember vagy védtelen vadállat, emberi tulajdon,  természetes és termesztett növényzet satöbbi. Megéri kipöckölni a kocsiablakon azt a nyamvadt csikket, ugye?

Na de amúgy meg tényleg már…

Mindezen felül, szerintem elképesztően gusztustalan, kulturálatlan és igénytelen az a végtelen csikktenger, ami az utcákon, virágládákban, strandokon, játszótereken(!), parkokban vagy bárhol a világon hömpölyög. Remélem, nem vagyok egyedül. Nem tudom, ki hogy, de én kevésbé szeretem a pokrócomat csikkekre teríteni a strandon vagy egy parkban. Épp pihenne az ember, élvezné a kikapcsolódást, fordul egyik oldaláról a másikra és bámm! Egy csikk… meg még egy…. és még egy…. Mindenhol.

Begónia csikkel, csendélet, vegyes technika humuszon

 

Tudom, tudom… nagyon nehéz az a csikk, így nem elvárható, hogy a néhány méterre lévő kukáig elcipelje bárki is, azt a mázsás súlyt.  Főleg ha még látótávolságon belül sincs kuka, ki az az őrült, aki magával vinné a csikket? Olyan gusztustalan és büdös, én sem tartanám egy perccel sem tovább a kezemben a kelleténél…

Iróniát félretéve szeretnélek megkérni, ha dohányzol, szíved joga, de légy szíves egy kukáig vidd el a csikket, kíméld a környezeted, van annak elég baja enélkül is.

Ha téged is zavar a rengeteg eldobált csikk, tégy ellene. Oszd meg!



Címkék: