Tematikus hetünk van mától: VÁROSIAK VIDÉKEN, VIDÉKIEK A VÁROSBAN. Reggelente kezdj velünk hétfőtől vasárnapig, izgalmas nézőpontokból hajigáljuk majd egymásra a sarat vagy a tulipánhagymákat. (a szerk.)

—————-

Hosszú az út Káposztásmegyerről, meg a József Attila lakóteleptől Martonvásárig, azt kell mondjam. És nem csak arról a 40 km-ről beszélek, hanem a lélekben való megérkezésről, mert arra is szükség volt. Még akkor is, ha egész gyerekkoromban a hétvégék nagy részét anyámék telkén töltöttük. Ismerős és vágyott érzés volt a kert, nem is tudok betelni a mai napig azzal, hogy – közel 8 éve már – kertes házban lakunk. Imádom.

De tegye minden vidékre költözött városi puhány a kezét a szívére, amikor hajnalonként szidja a szomszéd vonyító kutyáját, délután a döcögő internetet, meg a disznószagot, vagy amikor vasárnap ebédidőben flexel Józsi bá’: kellett ez neked?

Ez a látvány is hozzátartozik a vidéki élethez. Jó lesz összebarátkozni (az érzéssel).

Hát ugye ki így, ki úgy élvezi vagy viseli el az új életét vidéken. Egy biztos, egy idő után mindig tudni fogod, kik azok, akik mostanában költöztek ki a városból: ők azok, akik állandóan panaszkodnak valamire a falu Facebook-oldalán, és minden képviselői meghallgatáson van valamilyen remek ötletük egy-egy több évtizedes szokás megváltoztatására.

Majd elmúlik… Két-három év után általában már csendesednek a korábban hangos szájak, 5-7 év múlva pedig már azt is hihetik, itt születtél. Minket is sokszor néznek bennszülöttnek, ami nagyon jól  esik ugyan, de ezért csak titokban tudok bosszankodni azokon, amiket képtelen vagyok megszokni a falusi tájban. Na de ide a rozsdás bökőt, hogy nem vagyok ezzel egyedül!

Internetes problémák

Apám nemrég mesélte Újpestről, hogy felkínálta nekik a rózsaszín szolgáltató az 1000Mb/sec sebességű internetet, de arra gondolt, maradnak szerinte a 600-asnál. 7000 forintot fizetnek érte telefonnal, tévével együtt. Épp lefőzi a kávét és a leghosszabb filmet is is simán letölti ennyi idő alatt, felesleges a gyorsabb net. Nos, nálunk az internet sebessége 10Mb/sec(!!!!!!) 12 ezerért, ugyanannál a szolgáltatónál, akik közölték sokadik kérésünkre, hogy errefelé nem terveznek bővítést. Mekkora mák, hogy nem filmkritikus vagyok, bele is bolondultam volna már…

A tél szaga

Tudtátok, hogy télen a falusi levegőbe egyáltalán nem jó érzés beleszippantani? Komoly füstfelhők kavarognak sokszor az égen vagy rossz szél esetén fejmagasságban, és lehetetlen megbeszélni barátilag az ilyesmit, mert tudod, mennyire szegény az a család, hát hogy intézné el magának a rendes tüzelőt? Elégeti, ami van, te meg nem nyitsz ablakot egy évszakon át, legfeljebb kora hajnalban, amikor vonyít ugye a kutya.

Finom, fekete füst… Vajon mi éghet?

Az állatok

Budapesten felnőve szinte csak civilizált állatokkal találkozol. Főleg kutyával, macskával keveredsz közelebbi kapcsolatba, akik fürdetve, fésülve, nevelve vannak, ruhát hordanak meg esőkabátot és hangtalanok. Ehhez képest falun nem tudsz a járdán közlekedni, mert a legtöbb kutya annyira sincs megnevelve, hogy ne ugorjon teljes erejével fejjel a kerítésnek csaholva, ha elsétálsz a kapu előtt. Le is szoktunk a dologról, mert a gyerekek rendre sírva fakadtak a  félelemtől, és én is rettegek. Aztán ki- bejárnak a kertbe a macskák, hogy összerondítsák a föld minden szegletét (az is csak városi legenda, hogy a macskák elkaparják maguk után, csak mondom), ezenkívül vidéken az emberek egy része, akik épp a szomszédaid persze, állatokat tart levágásra. Egy szót mondok: trágya.

Tudom, állatbarátok, húzzam vissza a belem a nyóckerbe, szívjam a kipufogófüstöt és egyem a fagyasztott kutyahamburgert a Mekiben…

Tuti vasárnap délben flexel vagy nyírja a füvet valaki

De én vidéki asszonyság lettem, vasárnapra klopfolom a rántott húsnak valót, kisütöm 11-re. Szépen megterítek, kezet mosnak a gyerekek, leveszem a zsíros kötényt, várjuk apát, míg kitöltöm poharakba a házi szörpöt, és mikor bekapnád az első falatot, flexelni kezd valaki, épp ahogy a múltkor meg nyírták ilyenkor a füvet. „Hogy borulna rá az egész köbméter fa a kisujjára annak a nyomorultnak, aki flexet adott valaha a kezébe!” Küldeném is ki kiabálni a férjem, rakja helyre azt a rohadékot, aki megzavarja a Született feleségek otthoni élőképét, amikor bejön félóra múlva és közli: „Francba, elromlott a flex, pedig már csak egy kicsi hiányzott, hogy kész legyek..”

(Képek: wikimedia, boston.com, flickr)



Címkék: