Ősszel kell felkészíteni a szervezetünket a hosszú, hideg, sötét téli napokra. Fel kell töltenünk energiával, tápanyaggal és vitaminokkal. A természet pedig olyan csodálatosan van kitalálva, hogy mindig azt adja, amire szükségünk van. Nyáron a nagy melegben görögdinnye terem, hogy enyhítse a szomjunkat, ősszel pedig sütőtök, hogy feltöltsön minket D-vitaminnal, a sötét napokra. Szóval irány a piac, nézzük milyen vitaminbombákat rejtenek a pultok.

Ahogy azt már superfood sorozatunkban leírtuk, akkor táplálkozunk a legegészségesebben, ha a hazai idény gyümölcsöket és zöldségeket részesítjük előnyben, mert ezekben található a legtöbb vitamin. Ilyenkor ősszel megjelennek az egyre táplálóbb, meleg színekben pompázó, energiadús hazai termések a polcokon, hogy segítsenek megelőzni a náthát és átvészelni a fényszegény telet.

Alma

 

Hazánkban számtalan fajta alma megterem, így ősszel szinte roskadásig vannak vele a piacok. Azon kívül, hogy nagyon finom, legalább annyira egészséges is. Tele van A- és C-vitaminnal, kalciummal, magnéziummal és káliummal. Magas rosttartalma jót tesz az emésztésünknek, a káliumtartalma segít megelőzni a magas vérnyomást, a C-vitamin tartalma pedig erősíti az immunrendszert. A benne található almasav pedig méregtelenítő hatású, így a májunkra gyakorol jó hatást. A legjobb ha nyersen fogyasztjuk, és a gyerkőcnek is csomagoljunk egyet a tízórai mellé. Salátákba, süteményekbe, gyümölcslevesbe és húsok mellé is kiváló.

Körte

A körte is hasonló remek tulajdonságokkal bír, tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ennek köszönhetően óvja a szívünket, a C- és K-vitamin tartalma segít megakadályozni a daganatos sejtek kialakulását, a rosttartalma pedig az emésztőrendszert támogatja. A körtében bór van, ami a csontritkulás ellen nyújt védelmet, és az is fontos érv emellett a gyümölcs mellett, hogy nem vált ki allergiás reakciót, így bárki nyugodtan fogyaszthatja, már a csecsemők is. Egy isteni körteleves, vagy egy körtés lepény bármelyik esős vasárnapot bearanyozza.

Sütőtök

Ha valami, akkor a sütőtök igazán multifunkcionális. Lehet belőle töklámpást faragni, édes és sós ételekbe is kiváló, és megspórolhatjuk vele a D-vitamin tabletta vásárlását. Magas cukor és zsírtartalmának köszönhetően nagyon kalóriadús étel, ami egy hideg őszi napon kifejezetten jól jön, mikor már fogytán az erőnk. És nem akármilyen zsírok vannak benne, az úgynevezett jó zsírokban, vagyis az Omega-3 zsírsavakban gazdag, ami a szív-és érrendszer számára fontos. Antioxidáns tartalma immunerősítő, és a nagy D-vitamin tartalommal együtt a bőrünk és szemünk egészségéért is felel.

Együnk belőle minél többet, akár leves, köret, töltelék, sütemény, szósz vagy lekvár formájában, a magját pedig pirítva fogyasszuk.

Brokkoli

Bár már egész évben kapható az üzletekben, de valójában ősszel érő zöldség a brokkoli, ami leginkább magas vas tartalmáról híres. De emellett sok benne a C-, a K-, az A- és az E-vitamin is, valamint a folsav, a cink és a kálicum. Nem csak egészséges, de a magas tápanyag tartalmával ellentétben alacsony a kalóriatartalma, így a diétázók nagy kedvence. Szóval, ha nem csak nyáron akarod formában tartani magadat, de a téli hónapokban is, akkor válaszd a brokkolit.

Szilva

A szilva is jól beleillik az év végi diétába, mert magas ásványianyag és vitamin tartalom mellett, alacsony kalóriatartalommal bír. Ebben a gyümölcsben is sok az antioxidáns, így segíti az immunrendszerünket, az őszi nyavalyákkal szemben. Fogyasszuk nyersen, és ne pucoljuk meg, mert a legtöbb vitamint és flavonoidot a héja tartalmazza. Ha pedig valami édességre vágyunk, akkor készítsünk belőle egy finom szilvalekvárt.

Burgonya

A krumpli amellett, hogy a sokszínű felhasználhatósága miatt, az egyik legelterjedtebb köret hazánkban, egészséges és tápláló is. Magas a vitamin- és ásványianyag tartalma, de legfőbb előnye, hogy igen sok fehérjét rejt. Ha egészséges módon szeretnénk az étrendünkbe iktatni, akkor ne a bő olajban sütést válasszuk, hanem inkább burgonyasaláta vagy sütőben sült rozmaringos krumpliként tálaljuk.

Szőlő

Nem csak a borban finom ám a szőlő, hanem nyersen is. Egy igazi antioxidáns bomba, méregtelenítő, vízhajtó és nyugtató hatással is bír. A magját is érdemes megenni, mert az is tele van flavonoidokkal. Érdemes a gyerekeknek ezt is bekészíteni az uzsonnásdobozba, ugyanis a benne található szőlőcukor nagyon gyorsan felszívódik, így a fárasztó iskolai órák között, gyorsan fel tudja őket tölteni egy kis energiával, hogy könnyebben menjen a tanulás.



Címkék: