Minden idők egyik legtöbbet vitatott kérdése, hogy szerencsétlen paradicsom vajon zöldség, vagy gyümölcs. Nos, azon túl hogy hulla mindegy, még a kérdés is hülyeség, mint kiderült. Ugyanis a botanika lenne hivatott eldönteni ezt a borzasztó fontos vitát, mivel az ő dolga a növények tanulmányozása. A baj csak az, hogy a jó öreg növénytan még csak nem is tart nyilván olyan kategóriát, hogy gyümölcs. Van termés, azon belül valódi és áltermés, olyan természettudományi kategória, hogy gyümölcs nem is létezik. Szóval átpasszoltuk a kérdést a nyelvészet, a népszokás és gazdasági felhasználás mezejére. Ami nem hogy egyértelműsítené a választ, de még távolabb visz minket a megoldástól. Termesztéstechnológiai és felhasználási szempontból nézve inkább zöldség, a termésének fejlődése szempontjából pedig inkább gyümölcs.
De ha már minden vonalat megvizsgálunk, hogy beazonosítsuk a már már tudathasadásos eledelünket, akkor azt se felejtsük el, hogy eredetileg Közép- és Dél-Amerikából származik, az amerikaiak pedig azt pecsételték az útlevelébe, hogy zöldség. A tengerentúlon ugyanis akkora vita kerekedett a témában, hogy a Legfelsőbb Bíróságnak kellett törvénybe foglalnia a paradicsom hovatartozását. Észak-Amerikában ugyanis különadót vetettek ki az importált zöldségekre 1883-ban, azonban az élelmes Nix család meglátta a kiskaput a dologban. Nemes egyszerűséggel beperelték New York állam vámhatóságát, amiért megadóztatták a paradicsomszállítmányt, hiszen a hülye is tudja, hogy az gyümölcs. Pereskedtek pár évet, hogy eldöntsék ezt az életbevágóan fontos kérdést, és végül a Legfelsőbb Bíróság a lóvé mellett döntött és közölte, hogy a paradicsom bizony zöldség, tessék csak utána adózni szépen.
Szerencsére a paradicsom nem nagyon törődik a körülötte zajló botrányokkal, és pont olyan finom mint régen. Jó étvágyat hozzá! Lecsóba, passzírozni, levesnek, szósznak, lének, kifőzni, ízesíteni, levet dúsítani, szendvicsre tenni, és csak úgy magában is tökéletes.