A bécsi energiaszolgáltató vállalat, a Wien Energie megkezdte a nyilvános elektromos töltőhálózat kiépítését az osztrák fővárosban. 2020 végéig ezer új töltőállomást hoznak létre Bécsben – írja az Eurocomm PR. Hétfőn a hetedik kerületben kezdődött a munka, itt alakítják ki az első tíz, egyenként 11 kilowatt teljesítményű töltőállomást. A következő helyszín a 21. kerület, Floridsdorf lesz.

“Egészen nyárig heti ütemezésben megy tovább a munka, kerületenként 10 töltőállomással. Így 2018 közepéig 230 új nyilvános e-töltőállomás jön létre Bécsben” – mondta Michael Strebl, a Wien Energie ügyvezetője. “Az elektromobilitás sikere az erős infrastruktúrán áll vagy bukik. A Wien Energie ezt hamar felismerte. Már most is 550 töltőállomást üzemeltetünk Bécsben és vonzáskörzetében.”

Az első töltőállomások üzembe helyezése március elején várható. A helyszínek kiválasztásánál több szempontot is figyelembe vettek: az elektromos hálózathoz való kapcsolódás mellett szerepet játszott a helyszín frekventáltsága (átszállás a tömegközlekedési eszközökre, bevásárlási lehetőségek), leterheltsége és a gazdaságosság is.

Fontos elem volt a projektben a bécsiek részvétele is. A finanszírozáshoz egy részvételi modellt fejlesztett ki a Wien Energie: utalványcsomagokat kínáltak a lakosság számára, melyek megvásárlásával később kedvezményekhez jutnak. A tervezett 2.500 helyett végül 8.000 csomag kelt el, így a bécsi lakosság mintegy kétmillió euróval járult hozzá a mobilitási fejlesztéshez.

Fotó: Eurocomm PR

 

Bécs elég jó hely a világban

Bécsről persze eddig is tudtuk, hogy nagyon menő hely Európában: az osztrák főváros a közeljövőben hét nagy elektromos busszal bővíti járműparkját. Az első 12 méter hosszú busz 2018 végétől közlekedik majd a 4A vonalon, a teljes forgalomba helyezést 2019-ben fogják lezárni.

De ez mind semmi, hiszen a nemcsak a légszennyezés, de a fényszennyezés ellen is háborút indítottak: 2020-ig a közvilágítás teljes hálózatán led égőkre cserélik ki a fényforrásokat. Ráadásul nemrégiben napelemes padot adtak át egy iskola előtti téren: míg a gyerekek beszélgetnek a tanítás előtt vagy után, napenergiával tölthetik fel a telefonjukat, így lehetőségük nyílik megtapasztalni, hogyan lehet a megújuló energiát árammá alakítani és helyben felhasználni.



Címkék: