A PET palack örök. Ott van mindenhol: boltokban, háztartásokban, utcákon, kukákban, tengerekben, óceánokban, a bőrünk alatt, szó szerint mindenhol. Percenként egymilliót adnak el belőle, aminek a 14 százalékát újrahasznosítjuk, a többi megy az óceánokba. És mi ahelyett, hogy leváltanánk valami másra, azon dolgozunk, hogy mit lehetne tenni vele akkor, amikor már csak annyi a dolga, hogy kinyírja a vizek élővilágát.

Pikírt megjegyzések helyett azért örülhetünk is a hírnek: tudósok véletlenül megalkottak egy enzimet, ami rövid időn belül lebontja és akár újrahasznosíthatóvá teszi a műanyagot. Évekkel ezelőtt Japánban felfedeztek egy baktériumot, ami megette műanyagot, most ezt a felfedezést használták fel a legújabb kutatásokhoz. A műanyag felzabálásának folyamatában fontos szerepet játszó enzimet addig módosítgatták és fejlesztették, amíg az képes lett néhány nap alatt lebontani a PET-palackokat. A kutatók azt remélik, hogy ezzel a módszerrel megoldható lesz a PET-palack válság és idővel az újrahasznosításig is eljuthatunk.

Forrás: pixabay.com

És mi legyen addig, amíg ez sikerül? Cipőt gyártunk belőle, hal helyett megesszük (ne!), esetleg betartjuk a szabályokat és egyszerűen nem veszünk PET-palackos terméket.

Kiemelt kép: pixabay.com



Címkék: