A pozsgások és kaktuszok divatjáról már többször is írtunk (jómagam is szoktam ültetni egyébként), amivel nem is lenne semmi baj, hiszen mindenkit boldoggá tesznek. Ám a nagy népszerűségnek köszönhetően ezen a piacon is megjelentek a mindenáron profitot termelő, mással nem törődő orvvadászok. Illetve orvszedők.

A kaliforniában őshonos pozsgás annyira népszerű lett, hogy növény-orvvadászok lopják őket a természetes élőhelyükről, de nem ám néhányat. Az utóbbi időben több ezer kövirózsát tüntettek el, hogy aztán Ázsiába postázzák őket. Hiába szaporíthatóak ezek a növények, ilyen óriási keresletet már nem tudnak a kertészetek és a faiskolák kiszolgálni. Itt látták meg a csempészek a lehetőséget és elkezdték letarolni a vadon növő állományt. Koreában, Kínában és Japánban csúcsra jár a népszerűsége, a háziasszonyok között státusz lett a pozsgás kert, így nem csoda, hogy megéri kicsempészni őket: egy tő piaci értéke 40 és 50 dollár között mozog.

Forrás: facebook.com/CaliforniaDFW

A helyi környezetvédelmi hatóság rendszeresen foglal le csempészett kövirózsákat. Az ilyen óriási mennyiségben eltűnő növények hiánya komoly ökológiai problémát okozhat, a parti sziklák élővilágának destabilizációját eredményezheti. A szigorúbb ellenőrzések mellett önkéntesek és a hatóság munkatársai mintegy 2000 kövirózsát telepítettek újra azokon a sziklákon, ahonnan eredetileg származtak.

Kiemelt kép: facebook.com/CaliforniaDFW



Címkék: