Ha már olyan szerencsés vagy, hogy saját kerted lehet, és magad termesztheted a zöldségeket, gyümölcsöket, akkor célszerű mindezt kémiai anyagok, permetszerek nélkül tenni. Hiszen pont ez a jó a saját kertben. Ehhez viszont érdemes ismerni kerted lakóit, hogy mely apróságok segítenek és melyek ellen kell fellépni. Ha utóbbiak, tehát a kártevők jelennek meg a kertedben, akkor sem kell megijedni, mert feltehetően picivel később megjelennek a segítőid is, amiknek táplálékforrást jelentenek a kártevők. Tehát várd meg míg odaér a segítség, ne rohanj azonnal a gazdaboltba ‘mindent pusztító’ permetszerért! Hasznos állatok cikksorozatunk 4. részéhez értünk. Az eddigiekben foglalkoztunk rovarokkal, ízeltlábúakkal, kis emlősökkel, most pedig madarakkal fogunk.

Gyerekkori kis kedvencem, a cinege

Sokminden cuki, ami apró. És a cinege még kék is meg sárga is. Vitathatatlanul kedves az az egész Európában elterjedt madárfaj. Ugyan kicsi, de akár agresszív tud lenni más madarakkal szemben.

Mit is eszik a cinege? A fiókákat csak és kizárólag állati táplálékkal, mint például hernyóval, lószúnyogokkal, stb. etetik és rovarokat fogyasztanak az idős egyedek. Csak a tél közeledtével fanyalodnak a magvakra, amelyeket természetesen előszeretettel fogyasztanak az etetőkből. Magvakon kívül még szalonnabőrrel is kedveskedhetünk nekik. Higgyétek el, meghálálják. Ugyanis ők biorovarölők. Természetükből fakadóan. Állandó madarunk, mondanom sem kell. Ha kitartóan eteted őket és ott tartod a kertben, egész biztosan egészségesebb növényekre virrad a kert.

Ha igazán meg akarod tartani, kis nyílású odút is beszerezhetsz neki.

Tudtad-e?

Mindig odúban költ. Az MME szerint általában egyszer költenek, de a cinegeállomány egy része akár kétszer is. A fészek a madárhnál jóval nagyobb, gyökérből, szalmából, fűszálból, mohából készül, melyet szőrrel bélel ki. Mindez a tojó feladata. 6-14 tojás is fejlődhet a fészekaljban, a kikelő fiókákat pedig mindkét szülő eteti.

Madarak a tájépítészetben

Az egyetemen felvettem egy tárgyat, ahol reményeim szerint a fekete rigón, az egerészölyvön és a cinegén kívül új ismeretekre is szert teszek, mert személy szerint nagyon vakon vagyok a madártanban. Az órák kellemesek és többnyire érdekesek is voltak, de a Belga “Dal a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülethez” című számán kívül semmi nem maradt meg. Hallgassátok!

A mindenki által ismert fekete rigó

Talán a legközismertebb madaraink egyike, legalábbis a hím: teljesen fekete teste és narancssárga csőre van. Nekünk is ugrál egy otthon a magyal, a tűztövis és a gigantikus méretű fűzfánk szenthármassága között. A tojókról se feledkezzünk meg, ők barnás színezetűek.

fotó forrása: pixabay

A fekete rigó eurázsiai elterjedésű faj. Nagyon jó alkalmazkodó-képességű madár, Magyarországon szinte mindenütt megtalálja életfeltételeit. Az 1900-as évek közepén városi parkokban, lakótelepeken, kertekben, de még fasorokban is megtelepedett, a településeken történő térhódítása pedig a több tápláléknak és a kevesebb ragadozó jelenlétének volt köszönhető. Nagyon jól alkalmazkodott az ember jelenlétéhez is, valamikor viszont pont ez okozza vesztét, hiszen sok családhoz egy – vagy több – macsek is tartozik.

Sokféle étellel táplálkozik, ezeket rendszerint a talajon kapja el, ilyen a lószúnyog és a giliszta. A tél közeledtével pedig áttér a gyümölcsfogyasztásra, azon belül is a bogyós termésűeket részesíti előnyben, mint a galagonya, a vadrózsa vagy a bodza. Ahogy Belgáék is megénekelték:

“Beérett a kertben a fincsi bodzabogyó

Éhes vagy kicsi rigó, helló fekete rigó

Beérett a kertben a fincsi bodzabogyó

Éhes a kicsi rigó, helló fekete rigó

Kedvence a bodza, lakhelye a dzsindzsa

Tollazata sötét, tiszta fekete nindzsa

Kedvence a bodza, lakhelye a dzsindzsa

Tollazata sötét, tiszta fekete nindzsa.”

Ha segíteni szeretnéd a téli időszak átvészelését, akkor lágyeleség (gyümölcs, sajt, túró) kihelyezésével tedd!

Tudtad-e?

“Évente kétszer, legfeljebb háromszor költ. Territoriális madár, a hímek már februárban revírt foglalnak, melyet hangos énekükkel jeleznek. A fészket a tojó építi, meglehetősen változatos helyekre. Leggyakrabban bokrokon, fákon, épületeken, ereszcsatornákon, vagy akár a talajon gallyakból, fűszálakból és sárból alakítja ki a fészkét. Meglehetősen elővigyázatlan, emiatt rendszeresen megsemmisülnek fészekaljai. Sok esetben előfordul, hogy a tojásos fészekaljakat elhagyja és máshol kezd költésbe. Rendszerint 4-6 tojást rak. A fiókák még teljes röpképességük előtt kiugrálnak a fészekből, de szüleik még hetekig etetik őket. Ilyenkor gyakran előfordul, hogy jó szándékú emberek a gyámoltalannak és elhagyottnak tűnő fiókákat megfogják, hazaviszik nehogy elpusztuljanak. Erre azonban semmi szükség, ugyanis jelzőhangok alapján az öreg madarak a fészket elhagyó fiatalokat könnyedén megtalálják és teljes kifejlődésükig etetik őket.” – írja az MME.

A Magyar Madártani Egyesület és a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesület közösen létrehozta a madárhatározó appot, erről többet megtudhatsz itt és itt. Ha látsz egy madarat, használd bátran!

E cikk szépségverseny győztese, a zöld küllő (Picus viridis)

Nagyon gyakori harkályfajunk, a harkályfélék családjába tartozó, igen különleges faj. Megjelenése lebilincselő, olyasfajta, amire az ember azt mondja, hogy tökéletes: tollazata zöldessárga a hátán, a feje búbján piros, hasán és begyén világos. Fiatal korukban az arc-, torok- és begytollazatuk sávozott. Hangja élesen cseng, “klü-klü-klü-klü-klü” dallammal írható le. Maga a madár körülbelül 30, szárnyfesztávolsága cirka 40 centiméter.

fotó forrása: pixabay

Európai faj, de költ Délnyugat-Ázsiában is. A ligetes erdőket, fasorokat, városi parkokat, vagy akár a temetőket, ártéri erdőket részesíti előnyben, itthon például a Margitszigeten rengeteg egyed él. Magyarországon rendszeresen költ, nem vonuló madárfaj. Odúban költ, évente egy fészekaljat nevel. Az emberrel nem barátkozik, sőt kifejezetten fél tőlünk, az őt figyelő ember elől gyakran a fatörzs mögé bújik és onnan kukucskál. A természetbe olvadó színével laikus szemnek nagyon nehéz észrevenni.

Mivel harkály, szereti a fák kérge alól begyűjteni az ott lakó rovarokat, illetve azok lárváit, bábjait, de fő tápláléka a hangya. Téli időszak beálltával gyümölcsöket és magvakat is fogyaszt, de ilyenkor is ínycsiklandozó kedvence után kutat: hangyabolyokat bont hangyák és lárvák után kajtatva.

Hasznos állatok című cikksorozatunkat pedig felváltja a haszontalan és kártékony állatok cikksorozat, addig is hallgassátok a Belgát! Klapiklapp!

kiemelt kép forrása: wikimediahedera.baltica from Wrocław, Poland



Címkék: