A Villa Carlottától megédesült hangulatban gyorsan buszra pattantunk és átbuszoztunk a ~3 km-re található Lennoba. Túra- és cikksorozatunk második állomása következik: a Villa del Balbianello Lennoban.

Romantikus séták, keskeny, kaviccsal kirakott ösvények, hatalmas örökzöld térfalak, buja, virágban dúskáló leander fasorok, égig érő cédrusok, különlegesebbnél különlegesebb pálmafák és még ennél is csodásabb villakertek. És ha ez nem lenne már így is elég katartikus, kilátás az elképesztő Comói-tóra és a fölé emelkedő hegyekre. Észak-Olaszországban jártunk.

Mikor – a buszsofőrnek köszönhetően – sikerült jó helyen, a leglennóbb Lenno megállónál leszállnunk, 2 perces séta után már a tópartról szemlélhettük a közeli villákat és a távolban sejthető úti célunkat.

Története

A villát az 1700-as évek végén építették a Dosso di Lavedo hegyfokán, a Comói-tó környékének egyik legkülönlegesebb pontján. Egyedülálló és monumentális komplexum, amely számos épületből áll: a bejáratnál elegáns árkádsor dominál 3 boltívvel, míg beljebb két lakóépület látható. Ha még egy kicsit beljebb merészkedünk, ott áll egy pici templom, amelynek két harangtornya az utolsó bizonyítéka a ferences kolostornak, amelyet azóta konyhává és étkező alakítottak át. Végül egy kis szobrokkal díszített  csarnok található.

Angelo Mario Durini bíboros úgy döntött, hogy építtet egy rezidenciát magának. Mivel a félsziget tetején álló Villa Balbiano már a tulajdonában állt, úgy döntött, hogy új otthonát Villa del Balbianellonak fogja hívni. A bíboros eredetileg az árkádot a félszigettel párhuzamosan építtette, hogy gyönyörködhessen az elképesztő kilátásban, amelyet az öböl szépsége nyújtott.

Később több földesúr is birtokolta a területet: Porro Lambertenghi család, Arconati Visconti család, akik nagyban hozzájárultak a kert fejlesztéséhez is.

A legjelentősebb időszak 1974-88 között Guido Monzino nevéhez köthető, aki világutazó és felfedező lévén meghatározó személyiség volt a Villa del Balbianello történetében. A villát 18. századi angol és francia bútorokkal rendezte be  és további felbecsülhetetlen kínai, afrikai és prekolumbián gyűjteménnyel gazdagította. Ma a villa felső szintjén egy egyedülálló múzeum mutatja be Monzino dokumentációit és emlékeit az expedícióiról.

Az egész ember alkotta kert egy igazi mestermű, amely az egykoron sziklás területet a vegetáció és a kikapcsolódás oázisává formálta. Babér és puszpáng sövény szegélyezi a gyepet és kapaszkodó fikusz díszíti az árkádsor oszlopait és a régi kőbalusztrádokat. Bámulatos platánok és szobrok versengenek egymással a móló feletti teraszon.

1988-ban, Monzino halála utána a FAI-ra szállt a tulajdonjog, amely nagy szakértelemmel kezeli, ápolja és őrzi a műemlékegyüttest a mai napig.

A kert könnyen megtalálható, a településen minden utcasarkon ’Villa del Balbianello’ feliratú kis táblácskák irányítanak oda. A villakerthez, az igazi turistacsalogató látnivalóhoz egy nagy parkon keresztül jutunk fel.

Az 1-es számú túraút a rövidebb gyalog, de akár hajóval is mehetsz (3).

Mi gyalog tettük meg az odavezető – a könnyebbnek hitt – túrát (1-es útvonal).

Felfelé haladva sem lehetett okunk panaszra: pazar kilátás fogadott minket itt is.

Körülbelül húsz perces – fél órás emelkedő után elértünk a várva-várt és a belépőköteles villakerthez. És ezután következett a katarzis.

Rengeteg örökzöld, hatalmas fenyők, égig érő cédrusok, ciprusok és pálmafák, de annál is nagyobb platánfák, nyírott növények, lombhullató, ősszel színesedő szikla- és támfalon futó liánnövények, buja lilaakác, vagy épp falhoz simuló apró levelű kúszófikusz fogadott. Nem győztem kapkodni a fejem, bármerre néztem, tökéletesen inspiráló kertet láttam.

A megérkezés pillanata…

…és a folytatás

Majd’ emberméretű agavék, és egészen visszafogott, csak itt-ott megjelenő színes foltként némi muskátli, begónia és kékgyökér. Talajtakaróként pedig néhol ciklámen bújik meg. Varázslatos!

A panoráma pedig egyszerűen hihetetlen.

A kert erősen alakított és szuperintenzíven fenntartott. Igazán példaértékű az a fenntartási munka, ami itt folyik: milliméter pontossággal nyírott sövények és a nap folyamán több alkalommal gereblyézett szórt burkolat.

Honnan tudom mindezt? Nem rejtik véka alá, akkor is folyt a munka, mikor mi ott voltunk. Szerintem jó, ha a látogató azt is látja, mennyi munkával jár egy ilyen kert fenntartása, illetve hogyan is zajlik mindez. Bár lehet, hogy ez szakmai ártalom.

A Villa del Balbianello sokaknak lehet ismerős: Star wars rajongók előnyben, ugyanis itt forgatták a film egyik jelenetét, amikor is Anakin megcsókolja Padmét. A filmben Padmé ide menekül, mikor az életét fenyegetik. A fiatal jedi, Anakin gondoskodik róla és fokozatosan egymásba szeretnek, noha a románcuk tiltott. Itt zajlik a híres csókjelenet: mikor a villához érnek, felsétálnak a teraszra és Anakin csókot lop Padmétól.  Mutatom:

De a szexi James Bond (Daniel Craig) is megfordult a kertben a Casino Royale c. film forgatása kapcsán. Ebben elég sokat mutatják a kertet.

Ide érkezik az ember lánya, ha hajóval jön.

A hajóról a katalógusokban mutogatott látvány tárul fel. Varázslatos élmény lehet.

A Villa del Balbianello márciustól októberig látogatható, a kert és az épület látogatása külön-külön 10 euró.

fotók: Tóth Bettina



Címkék: