Ez a karácsony is elmúlt, mindenki visszatért az ünnepi pompa után a szürke hétköznapokba, és már szegény fenyőfa is igen megfáradtan kornyadozik a sarokban a díszek alatt. Január hatodikát, azaz Vízkeresztet követően pedig szegény kiszolgált fenyőfák minden évben tömegesen lepik el az utcákat, és szomorúan várják a kukásautót.

De ha te ennél hálásabb vagy annak a kiszolgált fának, amit azért termesztettek, hogy a te otthonodat díszítse, és a te ünnepedet tegye boldogabbá, akkor bizony te is tehetsz valamit az ő végtisztességéért. Most adunk pár tippet, hogyan hasznosíthatod újra a megfáradt tűlevelűt.

A szaloncukor nem jó tüzelő, szedd le róla

A városlakók abban a kényelmes helyzetben vannak, hogy a megunt fát egyszerűen csak ki kell dobniuk, és a város intézi a többit. Budapesten például január és február közepe között nagyjából 500-600 000 fenyőfát szállít el az FKF, minden egyes évben, és a rendszer a vidéki városokban is hasonló.

Ez azt jelenti, hogy millió feletti a kidobott fák száma, ami ugyan elég szomorú környezetvédelmi szempontból, de a jó hír, hogy legalább nem a szeméttelepen végzik, hanem több tízezer lakásnak a távfűtését biztosítják hosszú heteken át.

Csakhogy azért ehhez a mi segítségünkre is szükség van. Először is, bár macerás lecipelni a szívünknek egykor még oly kedves, de mára már megunt, szúrós fenyő hulláját a tizedik emeletről, semmi esetre se dobjuk ki azt az ablakon.

Fontos, hogy mielőtt kitesszük az út szélére, szedjük le róla az összes díszt, azt is ami már nem kell mert eltörött, az üres szaloncukor papírokat, a zárlatos égősort és még a talpat is, mert ezeket nem lehet eltüzelni.

Ha mindezzel megvagyunk, a fát helyezzük a kukák mellé, úgy hogy ne akadályozzák a közlekedést a járdán és az úton se, vagy pedig el is szállíthatjuk az arra kijelölt gyűjtőhelyekre, Budapesten 250 ilyen pontot is találunk.

Ha mi megtettük a magunkét, jön az FKF és az úgynevezett fenyőfa járatok elszállítják a tűlevelűeket, majd felaprítják, és végül a Fővárosi Hulladékhasznosító Mű kazánjába kerülnek. Mivel a magas gyantatartalom miatt kitűnő tüzelőanyag, így az elégetésük során nyert energiával több tízezer lakás számára tudják biztosítani a fűtési gőzt és a villamosáramot.

Lassan ugyan, de komposztálható

Ha fa tüzelésű kályhánk van, vagy éppen egy szép kandallónk, otthon is feldarabolhatjuk a fenyőt és a tűzre dobhatjuk, azonban a házi felhasználás nem olyan hatásos, mint a nagyipari égetés, ugyanis a fenyőből nyert tűzifa nagyon gyors égésű, így nem túl magas a fűtőértéke.

Ezért ha kertes házban lakunk, inkább válasszunk más módszereket az újrahasznosításra. Ezek egyike lehet a komposztálás, bár kissé ugyan időigényes megoldás, ugyanis a fenyő lassan bomlik le, de ha feldaraboljuk és a komposztáló halomra dobjuk, az idő és a baktériumok elvégzik helyettünk a munkát.

Bár a legtöbb város ipari tüzeléssel hasznosítja újra a fenyőket, olyan is akad, ahol komposztálják őket. A Győri Kommunális Szolgáltató Kft. által begyűjtött fákból például speciális komposztálási eljárás után zöld talajtakaró lesz.

A savas talajt kedvelő növények imádják a tűlevelet

Mulcsként otthon is kiválóan újrahasznosítható a karácsony ékessége. Boríthatjuk a talajt az apróra vágott ágakkal, ami megvédi a veteményest a nagyobb fagyoktól és a kiszáradástól is. Egyes virágok pedig egyenesen rajonganak a tűlevél borításért. A begónia, a rododendron, a magnólia és a hortenzia is a savas ph-értékű talajt szeretik, ehhez járulhatunk hozzá a savanyúmulccsal.

(kép:maxpixel)

Hal- és madárlak fenyőből

Egészben is visszakerülhet a természetbe a fenyő, és az állatok hamar kényelmes otthont találnak benne. Ha a kert végébe állítjuk ki, és akasztunk rá a díszek helyett egy kis madáreleséget, akkor a madarak és a mókusok fognak meghúzódni az ágai között. De vannak olyan országok is, ahol az összegyűjtött karácsonyfákat a tavak fenekére dobják, hogy a halaknak nyújtson búvóhelyet.

(kép: www.WYTV.com )

Ha kreatív vagy, díszíthetsz vele

 Nem csak fénykorában, de az ünnepek után is szolgálhat a lakás díszéül a fenyő. Az ágaiból, valamint a feldarabolt törzséből is készíthetsz dekorációt. Remek alapanyag rusztikus gyertyatartókhoz, tányér és poháralátétekhez, vagy akár a következő évi karácsonyfadíszekhez is.

(kép: www.etsy.com )

Eljött a földlabdás fenyők ideje

Azok pedig, akik már az ünnepek előtt környezettudatosan döntöttek, és a cserepes vagy a földlabdás fenyőt választották, nincs más dolguk mint visszaereszteni a fát a természetbe. Ha bérelték a földlabdás karácsonyfát, most visszavihetik az áruházakba, ahol visszakapják az árát, de ha szeretnék megtartani, ki is ültethetik a kertbe. Utóbbihoz érdemes megvárni a fagymentes napokat, hogy a talaj ne legyen kemény, valamint fokozatosan szoktassák hozzá a fát a hideghez..



Címkék: