Egy igazi gyerekbarát kert, olyan változatos és izgalmas, hogy gyerekeink egész nap lekötik magukat kint, és este be sem akarnak jönni. Hogy mi a titka egy ilyen kertnek? A növények. Ültessünk minél többet belőlük, emellett alakítsuk kertünket zegzugossá, szintén növények segítségével. Természetesen jó pont, ha minél nagyobb a kert. Sose feledjük, hogy a természetes élőhelyekhez hasonlóan kialakított kertet a gyerekek jobban szeretik, mint a ma divatos, szépen rendezettet. Ezért kertünk legyen kissé elvadult, burjánzó. Mielőtt sorra vennénk egy rakat növényt, tisztáznunk kell a mérgező növények kérdését.

Mérgező növények a gyerekbarát kertben

Ez a kérdés nem olyan egyszerű, mint gondolnánk, tekintve, hogy a keleti életfa, nyugati tuja, nehézszagú boróka, virginiai boróka mind erősen mérgezők, mégis sok helyen megtalálhatók gyerekek mellett. Miért? Mert a mérgező növényfajok ismerete hiányzik.

A tuja is az erősen mérgező növények közé tartozik. Fotó forrása: pixabay

Ha a tudást megszereztük, mit tegyünk? Mikor a gyerek megszületik, vágjuk ki az összes tuját, borókát?

Vannak, akik mindenféle mérgező növényt kizárnak kertjükből és akadnak olyanok, akik teljes nyugalommal nevelik a legmérgezőbb növényeket is gyerekeik mellett. És van a két véglet között az arany középút. Mindenki magának döntse el, ő melyik növényt tudja elfogadni, de az erősen mérgezőket és halálosan mérgezőket azért zárjuk ki. Persze ekkor már megint ott a tuja kérdése, vagy hogy mi legyen helyette. Mikor végigolvastam a mérgező növények hosszas listáját, rájöttem, hogy a kert, amiben felnőttem tele volt mérgező növényekkel és szúrósokkal is. Mégse haltam meg.

Szúrós és mérgező növények a kertben. Fotó forrása: pxhere

A gyerekek kora szintén mérvadó. Amíg kicsi a gyerek, biztos, hogy minden mérgező növényt száműzni kell a közelükből, és elengedhetetlen az állandó felügyelet. Virágzás után el kell távolítani a terméskezdeményeket, ha abból csábító bogyók érlelődnének. Ha a gyerekek már nagyobbak, meg kell őket tanítani, mi ehető és mi nem. A mérgező növényeket ismerni kell. Ezért felsorolásomban mindig feltüntetem majd, melyik növény mely része mérgező.

Fák és bokorfák

Egy gyerekbarát kertben minél több legyen belőlük, szívem szerint minden gyerekes családnak erdőkertet javasolnék.

Játék a fatörzsön.

Gyümölcsfák: Elsősorban sok-sok gyümölcsfát javasolok ültetésre. Alma, körte, cseresznye, meggy, szilva ezek mindenképp legyenek, ha elég a hely. A gyerek így friss, vegyszermentes gyümölcsöket ehet. Jöhet még a sárgabarack, őszibarack, birsalma, ringló szilva. Egy szép nagy gyümölcsfa, mászásra is alkalmas. Virágukkal díszítenek, rovarokat vonzanak.

Diófa, mogyorófa: Egy diófa, mogyorófa pótolhatatlan érték, a gyerekek imádják gyűjteni, törni és enni mindkettő termését. A mogyoró virágával tavasszal szeretnek játszani, de allergén. A mogyorófa szép egyenes vesszőit számos dologra felhasználhatjuk: karónak, nyársbotnak, szerszámnyélnek, fonott kerítéshez, továbbá feldarabolva kiváló építőanyag a gyerekeknek.

Mogyoró törés a mogyorófa alatt.

Virágával díszítő fák, bokorfák, melyek lepkéket is vonzanak: orgona, csüngő barka, barack, szilva, mandula, kislevelű hárs (virágát teának szárítsuk le), fekete bodza (virága teának és szörpnek egyaránt alkalmas).

Termése miatt a gyerekeknek érdekes fák: szivarfa, ecetfa (levele, termése mérgező), lepényfa tövis nélküli fajtája, japánakác, vadgesztenye (termése barkácsolásra alkalmas), mogyoró, dió.

Robosztus fák, melyek természetes kertbe valók ezáltal gyerekbarát kertbe is: korai juhar (méhlegelő, piros őszi lombszín), hegyi juhar (méhlegelő, sárga őszi lombszín), vadgesztenye (termése játszáshoz kiváló), dió (késői fagyokra érzékeny), vadcseresznye, kocsányos tölgy (lassú növésű, termése játéknak), kislevelű hárs (méhlegelő, illatos virág, mely teának használható).

Kistermetű fák természetes kertbe: mezei juhar, gyertyán (mindkettő jól bírja a metszést, nyírott sövénynek is alkalmasak), kecskefűz (fontos méhlegelő).

Csalogassuk be a madarakat. Fotó forrása: pixabay

Ehető termése miatt madarakat vonzó fák: Vadvilágot támogató fák közé tartozik a bodza (nyersen bogyóját ne egyék a gyerekek), eperfa (fehér vagy fekete eperfa, termése ehető gyerekek számára is), húsos som (termése szintén ehető mindenkinek), madárberkenye (termése mérgező a gyerekeknek), nyírfa, lucfenyő, erdeifenyő, fekete fenyő, házi berkenye, egybibés és kétbibés galagonya (vigyázat tövises!), vadcseresznye.

Fűzfa: Szívem szerint fűzfát is javasolnék minden gyerekes kertbe, mert vesszőiből bármit fonhatunk. Ezen kívül a füzek biológiai jelentősége felbecsülhetetlen, hiszen tavasszal nagyon korán virágoznak, így a méheknek és számos lepkefajnak az első pollentakarmányt biztosítják. Lombja pedig számtalan lepke hernyójának jelent táplálékot. Különös kedvencem a kosárkötő fűz. Fonjunk a együtt kerítést, ágyásszegélyt, fűzkunyhót, alagutat, élő fűzfa házikót, vagy akár kosarakat stb. Ha sok-sok frissen metszett fűzfavesszőt köralakban 40 cm mélyre szúrunk a talajba, és gyakran öntözzük, a vesszők kihajtanak és fűzsátrat formázhatunk belőlük. Hasonló elven alagutat, kisházat, bármit kitalálhatunk. Könnyen fonhatók még a bíborfűz, boroszlánlevelű fűz, mandulalevelű fűz vesszői. A kecskefűz sövényként is ültethető.

Gyorsan növő fák: császárfa (de nem az oxyfa), nyírfa, fehér vagy fekete eperfa, fűzfák, japán akác (kérge és termése enyhén mérgező), vadcseresznye (termése ehető).

A fákkal csak az a gond, hogy lassan nőnek, jó pár év kell nekik. Ezért, ha telket veszünk, a meglévő fákat nagy becsben őrizzük, az új fákat mielőbb kezdjük el telepíteni, ne halogassuk. Válasszunk egy-két gyorsan növő fát is.

Cserjék

Az én tanácsom az, hogy minél többet ültessünk cserjéből is. Velük érhetjük el, hogy kertünk kellően zegzugos legyen. Térelhatárolásra nagyon jók.

Málna szüret.

Ehető termésű cserjék gyerekek számára: Mint a fáknál, itt is legfontosabbnak azt tartom, legyen minél több a kertekbe a következőkből: málna, ribizli, szőlő, egres. Mindet szívesen csipegetik a gyerekek és milyen egészségesek! A szúrósakat (málna, egres) természetesen kicsit eldugottabb, kevésbé forgalmas helyre ültessük, de semmiképp se hagyjuk ki.

Virágos cserjék, melyek lepkéket is vonzanak: kerti gyöngyvessző, közönséges orgona, naspolya, fagyal (bogyója, levele, kérge mérgező), illatos barátcserje, hortenzia, jezsámen, nyári orgona, kékszakáll, mályvacserje.

Ültessünk lepkéket vonzó virágos növényeket. Fotó forrása: pixabay

Ehető termése miatt madarakat vonzó cserjék: tűztövis (tövises, helyét megfelelően válasszuk meg, bogyója mérgező a gyerekeknek), madárbirs (bogyója mérgező), borbolya (tövises, enyhén mérgező), ráncoslevelű bangita (gyengén mérgező az egész növény, termése is), közönséges fagyal (termése mérgező).

Madarakat vonzó cserjék, mert fészkelésre alkalmasak: díszsomok (vörösgyűrűs som bogyója enyhén mérgező), labdarózsa (levele, bogyója, kérge mérgező)

Japán gyöngyvessző. Fotó forrása: Wikimedia Commons

Díszcserjék: fanyarka (ehető termés), puszpáng (levele enyhén mérgező, de jól metszhető, akár ágyások keretezésére alkalmas), gyöngyvirágcserje, aranyfa (Forsythia x intermedia), viráglonc (Kolkwitzia amabilis), jezsámen, vérvörös ribiszke (Ribes sanguineum fajtái), hóbogyó (termése mérgező), rózsalonc, boglárka cserje, fehér som, mályvacserje, babérmeggy (gyengén mérgező az egész növény).

Örökzöldek, melyek madarakat is vonzanak: oregoni hamisciprus, arizóniai ciprus, virginiai boróka (minden része erősen mérgező).

Hamarosan végigvesszük milyen évelőket, egynyárikat ültessünk, és mi legyen a gyerekek számára elkészített saját veteményesben!

Almafa, mely mászásra is alkalmas



Címkék: