Robiék kertjét már videóban láthattátok, a ház felújítása után itt az ideje, hogy a kertet is gatyába rázzák. Megnéztük a megoldandó problémákat, meghallgattuk az elképzeléseket, és most lássuk, az íróasztal mellől mit tudunk javasolni.

Először is jó, ha van egy átfogó kertterv, ami a kert minden elemét tartalmazza keresztben-hosszában. Akár többször átbeszélt, átdolgozott, mert az a cél, hogy olyan verzió szülessen, amibe lehet kapaszkodni a következő időben. Ugyanis az építkezéseknek van egy olyan tulajdonsága, hogy a ráfordítható összeg határozza meg a tempót, nem a szabad akarat. Ezért általában nem egyszerre épül meg a kert, tehát jó, ha van mihez viszonyítani, tudjuk, mi miért került oda, és véletlenül se hagyjunk ki egyetlen lépést se, mert könnyen drága pluszmunkába szaladhatunk bele. Hogy mást ne mondjak az esővízelvezető csövek útjába kár betonplaccot tenni, amíg nincs beásva a cső a földbe, mert aztán bonthatunk. Valószínű, hogy a tulajdonos is a ráfordítható összegek szerint fog haladni, tehát ügyelnie kell a sorrendre. Most arra törekedtünk, hogy ezeket az irányvonalakat megtaláljuk és a család minden tagja azonosuljon vele, legyen elégedett. Fontos a családi béke.

Szerencsére Robinak már elég határozott elképzelései vannak, látszik, hogy már százszor átgondolták, átbeszélték kertjük jövőjét.

Közelítsünk a felől, hogy mit szeretnének. Az utca felől egy kocsibeállót, a háznál árnyékot, ahhoz közel egy kiülő teraszt, ahol reggelizhetnek, barátokkal kiülhetnek, a közelében díszes virágos kerttel. A gyerekeknek már van pár játszó elem, és egy nyári mobil medencét is el kellene helyezni napos részen. Szeretnének még magaságyásokat, gyümölcsöket és takarást a szomszédok felől. Szerencséjük van, a kert adottságai lehetővé teszik, hogy mindezeket megvalósítsák. A kert mérete megfelelő, nincsen óriási magasságkülönbség. Pár idős fa jól jönne, de ezek már sajnos elpusztultak, bobcat segített a tuskók kiásásában.

A kocsibeállónál a korábbi gyeprácsos ötletet az öntözőrendszer kiépítése miatt elvetették. Ennél egyszerűbb megoldás lehet a kőzúzalékos beálló. A hely szűk, viszont kettő autóval szeretnének beállni a telekre, de ne egymás mögött legyenek az autók, mert Murphy törvénye szerint mindig a belül álló fog kelleni. És máris megvan a 15 perc késés. Tehát, valahogy egymás mellé kellene állni azt autókkal, úgy hogy mindkét autó ki tudjon tolatni a másik zavarása nélkül. Erre megoldás lehet egy szélesebb kapu építése. Már lehet kapni választott hosszúságú 4-5 méteres kapukat automata kivitelben.

A ház melletti beton járda senkit sem zavar, így az marad, és a ház lábazata mellé kerül a szellőző coulé kavics, vagy zúzottkő burkolat. Ahogy megérkezünk a bejárathoz. itt fogad a legnagyobb kihívás.

Látszik, hogy az épületet többször is bővítették, sok a sarok, ki- és beugró részek és még egy garázs is van a kerítés előtt. A kettő között egy járda vezet hátra a kertbe és egy kis kertecske próbálja a kutyát túlélni. De erre is van megoldás. A zegzugokat egy egyszerű formájú terasszal lehet összefogni, szélein kiemelt virágos növényágyásokkal. Egyrészt a tagolt teret egyszerűsíti, otthonosítja, másrészt takar. A garázs két méter feletti tömör fala előtt lenne az egyik, csak 40 centire kiemelt növénykazetta. Ez a kutyát már távol tartja és cserjékkel, (pl. hortenzia) és falra kúszó növényekkel (pl. vadszőlő) rögtön barátságos lesz a nagy üres falfelület. A terasznak kimondottan jót fog tenni egy oldottabb zöld térfal, ami fokozatosan emelkedik fölénk. Kellemesebb lesz a térérzet. A ház felőli oldalon is lehet egy kiemelt növényágy a fűszereknek, így egy jó vacsorához vagy a benti főzéshez is minden kéznél lesz. Esetleg még szőlőt támaszthatunk a fal mellett. Ez szintén hangulatos elem és a termése ehető.

A teraszt magát pedig ügyesen kell kialakítani. Kelleni fog terepet rendezni, a burkolat alatti alépítményeket megfelelően (tükör) kiásni és ekkor kell a vízelvezetésre is gondolni. Most van lehetőség a lehető legelegánsabban, a földben, a terasz alatt elvezetni a vizet egy távolabbi szikkasztóba. Így mindenki jól jár, a víz helyben marad a kertben és nem úszunk a vízben, sárban egy nagyobb eső után, valamint egy ökologikus megoldást választottunk.

Ha már burkolunk, a terasszal egybe építhető a medence helye is, így télen nem a gyep közepén ólálkodik az a burkolt placc, amit magunk sem értenénk.

A terasztól a kert hátsó része felé a magaságyások, gyümölcsös, kerítés menti növények, gyepesítés, komposzt kialakítása lesz a feladat. Egy nagyobb középső gyepet pedig a gyerekek korától függően mindig átalakíthatnak különböző berendezésekkel. Szerencsére bentről rálátni az egész kertre, így a gyerekek is szem előtt vannak.

A szomszédok felőli takarásra szerencsére a tuja ma már nem menő, főleg, hogy pár év múlva kipusztulnak. Ezek helyett viszont számos más, ökologikusabb és esztétikusabb megoldás létezik, erről van egy külön cikkünk. A gyümölcsfák kiválasztása egyéni ízlés kérdése, de gondolni kell a fa 10 év elteltével való méretére. Nehogy végül a gyümölcs a garázs tetején, vagy a szomszédban kössön ki (ami szomszédi viszonynak sem tesz jót) vagy esetleg egymáshoz túl közel ültetve versengjenek a napfényért. A növények egyéni igényeit már jó az elején figyelembe venni. A fügefa vagy nálunk inkább bokor fagyérzékeny, ezért eldugott helyet keress neki, és tartós nagy hidegben gondoskodj a takarásáról.

Robiéknak sok sikert kívánunk terveik megvalósításához és szívesen ellátogatunk hozzájuk, hogy a teraszon a kertet csodálva egy limonádét elszürcsöljünk, miközben a kertet csodáljuk és hallgatjuk a megvalósítás  eseménydús történetét. Marhapörölt is lehet 😉



Címkék: